
Af Sofie Flensburg, [email protected]
Ingen af tre kommuner, som i flere år havde et tæt samarbejde med opholdsstedet Elverkær, har haft nogen mistanke til stedets leder, der i dag fremstilles i grundlovsforhør.
Sigtelsen lyder på 13 tilfælde af seksuelle krænkelser mod tre plejebørn i perioden 1998 - 2010. Den tidligere leder nægter sig skyldig.
I oktober 2010 fratog Skanderborg Kommune Elverkærs godkendelse, efter politiet begyndte efterforskning på baggrund af en anmeldelse om seksuelle overgreb fra en tidligere anbragt pige. Dermed flyttede de sidste to anbragte børn, som begge oprindeligt kom fra Herning.
- Vi har haft to børn der, som har været der i rigtig lang tid, og det har de selvfølgelig, fordi vi oplevede, at de havde det godt. I 2010 blev den ene 18 år og overgik til Skanderborg Kommune. Den anden, der var der, da Skanderborg trak deres godkendelse, flyttede vi selvfølgelig med det samme, siger Centerchef for børn og forebyggelse i Herning Kommune, Preben Siggaard.
Heller ikke Skanderborg kommune har haft nogen mistanke til Elverkær trods 13 tilsynsbesøg, hvoraf flere var uanmeldte. Socialminister Karen Hækkerup (S) har bedt kommunen om at undersøge sagsforløbet og komme med en redegørelse.
Kun samarbejdsvanskeligheder
Også Syddjurs Kommune har haft børn og unge anbragt på Elverkær, men det samarbejde sluttede brat i 2009, da kommunen med få dages varsel flyttede to drenge fra opholdsstedet. Dengang var der dog ingen mistanke om ulovligheder, siger direktør for Familier, skoler og pasning i Syddjurs Kommune, Søren Valbak.
- Vi havde ikke nogen anledning til at diskutere seksuelle overgreb på det tidspunkt. Det var simpelthen samarbejdsmæssige problemer mellem lederen og vores personale -
og det var en konstatering af, at de drenge ikke længere fik det ud af opholdet, som vi havde defineret, at de skulle, siger han.
Konflikten mellem Syddjurs Kommune og Elverkær fik da heller ikke Herning Kommune til at overveje deres anbringelser.
- Når man hører, at der er andre der bliver flyttet, er man selvfølgelig optaget af det, men der har ikke været noget, der har givet anledning til, at vi skulle have handlet anderledes. Ellers havde børnene jo ikke været der så lang tid, siger centerchef Preben Siggaard.
Både Syddjurs og Herning Kommuner oplyser, at de har udført de lovpligtige tilsyn med de anbragte børn.
Udover sigtelserne om seksuelle krænkelser er den tidligere leder også anklaget for at overtræde våbenloven. Angiveligt på grund af et arvestykke. Den del af anklagen erkender han sig skyldig i.
Skanderborg Kommune fratog det private socialpædagogiske opholdsted Elverkær sin godkendelse i oktober 2010. Det skete omgående efter, at lederen blev sigtet for sexovergreb mod en tidligere anbragt pige.
Onsdag 2. april rejste Sydøstjyllands Politi en omfattende tiltale mod lederen af det tidligere private socialpædagogiske opholdsted Elverkær.
Ifølge politiet drejer tiltalen sig om adskillige sexovergreb mod anbragte drenge og piger.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.