dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Indførelse af kunstig intelligens kræver efteruddannelse, og mange flere vil få it som kerneområde, mener formand for Siri-kommissionen Thomas Damkjær Petersen.
Ingeniørforeningen, IDA

Kommission: Sagsbehandlere skal klædes på til kunstig intelligens

Der er behov for et kompetenceløft, så medarbejdere kan afkode muligheder og begrænsninger, mener kommissionsformand.
13. DEC 2021 11.46

I den offentlige sektor er man i fuld gang med digitalisering for at overkomme opgaverne i den danske velfærdsstat. Det betyder, at mange flere medarbejdere skal have it som kerneområde.

Det mener formand for Siri-Kommissionen Thomas Damkjær Petersen. Og det betyder også, at en lang række medarbejdere som for eksempel sygeplejersker, skolelærere og administrative medarbejdere skal være parate til endnu mere digitalisering. Det skriver Ingeniørforeningen, IDA.

Siri-Kommissionen blev nedsat i 2016 af formand for Ingeniørforeningen, IDA, Thomas Damkjær Petersen og Ida Auken, daværende medlem af Folketinget for De Radikale, med det formål at kortlægge, blandt andet hvordan Danmark kan udnytte vækst- og jobmuligheder ved hjælp af kunstig intelligens og samtidig skabe opmærksomhed om, hvad forandringerne vil få af betydning for det danske samfund.

Den første Siri-kommission stoppede som planlagt efter næsten fire års arbejde. Den nuværende Siri-kommission 4.0 består af en række repræsentanter for erhvervsliv, faglige organisationer og digitale eksperter.

- Eksempelvis skal en sagsbehandler i en kommune, der står på tærsklen til at indføre brug af kunstig intelligens, klædes ordentligt på til at kunne agere med sin faglighed i en endnu mere digital verden. Sagsbehandleren skal vide, hvad en algoritme er og have et relativt fornuftigt overblik over både muligheder og begrænsninger ved kunstig intelligens. Medarbejderens faglighed skal bidrage til at sætte rammer op for, hvad der kan behandles automatisk, og hvad der skal behandles med fokus på det enkelte menneske, hvis missionen skal lykkes. Og det kræver efteruddannelse, siger han.

Thomas Damkjær Petersen, der også er formand for Ingeniørforeningen, IDA, anbefaler derfor, at der nedsættes et digitalt vismandsråd, der skal se på kompetencer i et nationalt perspektiv. Rådet skal pege på, hvilke kompetencebehov der er behov for i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet, og understøtte, at virksomheder og arbejdsstyrken får den rette efteruddannelse.

Kræver kompetenceløft

I meget nær fremtid vil vi ikke være i stand til at udføre de job, vi har i dag, medmindre vi sikrer, at vi er uddannelsesmæssigt på omdrejningshøjde med digitaliseringens muligheder og udfordringer. Sådan lyder konklusionen i den seneste rapport om ”AI, efteruddannelse og kompetencer” fra Siri-Kommissionen.

Rapporten er på ingen måde et skønmaleri og stiller på flere områder spørgsmålstegn ved, om vi som nation har lullet os selv i søvn i den tro, at vi for evigt vil være digitale verdensmestre.

Thomas Damkjær Petersen mener, at Danmark og danskerne generelt er langt fremme på alverdens barometre, når det kommer til it og digitalisering, men når den kunstige intelligens for alvor bliver udviklet og implementeret, kræver det et løft hos langt de fleste.

- Hvis vi vil indfri de store potentialer, der er i kunstig intelligens, skal alle danskere have de rette kompetencer. Langt flere skal have, hvad eksperterne kalder computationel tankegang. Oversat til dansk betyder det, at man skal kunne analysere og strukturere data og dataprocesser. Desuden skal flere skal have kendskab til digital design og designprocesser og kunne deltage i kreative processer, hvor digitale produkter og løsninger skabes, siger han.

sfe

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/kommission-sagsbehandlere-skal-klaedes-paa-til-kunstig-intelligens

GDPR