Af Sine Riis Lund og Lærke Cecilie Lindegård, [email protected], [email protected]
KØBENHAVN: I Aarhus har man succes med at gøre ledige til selvstændige ved hjælp af mikrolån. Nu går København samme vej som led i en større beskæftigelsesindsats.
Alle partier på Københavns Rådhus skrev i går aftes under på en 'Beskæftigelsesaftale 2012', der skal bekæmpe hovedstadens overledighed for ufaglærte, akademikere og de mest udsatte ledige.
Fire selvstændige i Aarhus
Der er lige nu 17 initiativer i pakken. Heriblandt mikrolån til ufaglærte, fremgår det af beskæftigelsesaftalen.
- En afgrænset målgruppe kan have gavn af mindre lån til opstart af egen virksomhed. Konkret har Århus erfaringer med erhvervsrådgivning og økonomisk støtte til revalidender, der ønsker at etablere sig som selvstændige, skriver partierne bag aftalen.
I februar kunne Aarhus fortælle, at foreløbigt 12 kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionister havde fået et mikrolån. Fire af dem modtog på daværende tidspunkt ingen offentlige ydelser og klarede sig fint som selvstændige erhvervsdrivende, mens de andre fortsat var delvist offentligt forsørgede, indtil deres forretning var kommet op at stå. Det skrev Ugebrevet A4.
Øget jobrotation
Blandt de øvrige initiativer i Københavns beskæftigelsesaftale kan nævnes øget brug af jobrotation, modulopbyggede uddannelsesforløb, tidligere samtaler og aktivering, sundhedsfremmende tilbud til udsatte ledige og øget fokus på international jobsøgning, når det kommer til akademikerne.
I det mest vidtgående af de 17 initiativer skal ledige kontanthjælpsmodtagere til første samtale i jobcentret samme uge, som de melder sig ledig. Ifølge loven må der gå op til tre måneder.
København vil desuden nedbringe antallet af sanktioner over for for de borgere, som er i risiko for sanktionering under Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) og Socialforvaltningen (SOF). Det skal ske med en styrket opsøgende indsats, og København vurderer, at det er muligt at nedbringe antallet af sanktioner med cirka 25 procent.
7,8 pct. af Københavns akademikere går ledige, mens det kun er 5,2 pct. på landsplan.
Og 10,5 pct. af hovedstadens ufaglærte går ledige, mens det kun er 9,1 pct. på landsplan.
Pakken koster i alt 150 mio. kr. om året - nogle af pengene ønsker et samlet beskæftigelsesudvalg at hente hjem til budgetforhandlingerne i september, mens andre af de nye indsatser allerede er finansieret.
Foto: Colourbox
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.