Et flertal i Folketinget er blevet enig om en klimaaftale med principbeslutning om en grøn skattereform med CO2-afgift, men de endelige detaljer udestår fortsat. Det er således op til regeringen at udarbejde et oplæg til en grøn skattereform og indkalde til forhandlinger i efteråret.
Alle Folketingets partier minus Nye Borgerlige er med i aftalen på energi- og industriområdet. Dermed er også Liberal Alliance med, selvom partiet ikke er en del af den klimalov, der torsdag i sidste uge blev vedtaget. Forhandlingerne fandt sted hos finansminister Nicolai Wammen (S).
- Da regeringen trådte til for ét år siden, lovede vi danskerne, at vi skulle sætte klimaet i højsædet og komme tilbage i den grønne førertrøje. Det leverer vi nogle væsentlige skridt hen imod i dag, siger han.
CO2-afgiften er en af de mange elementer, som skal være med til at sikre, at Danmarks mål om at reducere CO2-udledningen med 70 pct. i 2030 i forhold til niveauet i 1990 bliver en realitet.
Klimaaftalen med CO2-afgiften kom på plads efter næsten otte timers forhandlinger, som begyndte søndag ved 17-tiden hos finansministeren. Netop spørgsmålet om en CO2-afgift har været et varmt emne på det seneste, hvor flere partier har talt for, mens regeringen i første omgang har været mere lunken ved tanken.
Klimarådet, der rådgiver regeringen i klimaspørgsmål, foreslog i en rapport i marts, at man indfører en afgift på drivhusgasser for at nedbringe CO2-udledningen. Aftalen er den sidste store på klimaområdet inden sommerferien. Der kommer flere aftaler på klimaområdet senere.
Den netop indgåede aftale indeholder CO2-reduktioner for 3,4 mio. ton. Regeringens udspil lagde op til to mio. ton. For at nå klimalovens mål om 70 pct. reduktion i 2030 anslås det, at der skal reduceres 19 mio. ton.
Desuden etableres to energiøer på i alt 5 GW, fremgår det af aftalen. En ved Bornholm og en på en kunstig ø i Nordsøen. Derudover fremrykkes etableringen af en havvindmøllepark på et GW ved Hesselø.
- Med etableringen af verdens to første energiøer og verdens største satsning på grønne brændstoffer tager Danmark for alvor globalt klimalederskab igen, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).
I det hele taget indeholder aftalen en række elementer. Eksempelvis skal individuelle olie- og gasfyr udfases. De skal udskiftes med varmepumper og grøn fjernvarme. Der skal etableres flere ladestandere til elbiler, og industrien skal omstilles. Det skal ske via energieffektiviseringer, grøn strøm og mere biogas.
Ritzau
Se klimaaftalens hovedelementer:
Kilde: Finansministeriet