Klima er højdespringer på vælgernes dagsorden
Demonstranter samlet til Folkets Klimamarch forud for folketingtingsvalget i 2019. Det blev et klimavalg, og noget tyder på, at KV21 også bliver et klimavalg.
Foto: Helena Lundquist, Ritzau Scanpix

Podcast:
Klima er højdespringer på vælgernes dagsorden

Ved kommunalvalget for fire år siden snakkede ingen om klima. I dag er det et af vælgernes vigtigste emne, og kandidaterne bliver nødt til at forholde sig til det, siger Kasper Møller Hansen i podcasten Vi nørder valg.

PODCAST: Flere undersøgelser viser, at vælgerne forud for årets kommunalvalg sætter klimaet øverst på dagsordenen. Da vi gik til valg for fire år siden, talte næsten ingen om klima.

- Klimaet står meget højt på dagsordenen i de store byer. I hovedstaden især, mens det er længere nede på listen i Nordjylland, siger Kasper Møller Hansen.

Undersøgelser i hver af de fem regioner, som Epinion har foretaget for Constructive Institute, viser, at sygehuse og sundhedsvæsen er det vigtigste emne for vælgere i hele landet. Dernæst kommer i dele af landet forholdene for de ældre, mens det i hovedstadsområdet og i Aarhus Kommune er klimaet, der kommer ind på andenpladsen.

Skal oversættes

- Jo længere væk, du kommer fra naturen, jo mere bevidste bliver vælgerne om det, forklarer Kasper Møller Hansen.

Klima er ikke et tema, der normalt har stor kommunal betydning. Men det vil det få denne gang:

- Det vanskelige denne gang er, om de kommunale kandidater formår at oversætte den lidt abstrakte klimadagsorden til noget, der er kommunalt: Kloakker og kystsikring, som kommunerne står for, siger Kasper Møller Hansen.

Hør mere om vælgernes dagsorden i Vi nørder valg.