Regeringen og KL har onsdag landet en aftale om, hvordan beskæftigelsesreformen skal føres ud i livet.
Aftalen giver kommunerne mere tid til at finde de besparelser på 2,7 mia. kr., som et bredt flertal i Folketinget har pålagt kommunerne.
Samtidig bliver der afsat flere midler til at klæde medarbejderne på til at skulle arbejde på en ny måde. Endelig er det på KL’s initiativ blevet aftalt, at der nedsættes et politisk implementeringsforum, og at KL og Beskæftigelsesministeriet vil samarbejde tæt om implementeringen.
- Beskæftigelsesreformen lægger op til et paradigmeskifte, som vi i kommunerne har kaldt på i rigtig mange år, og vi bakker derfor fuldstændig op om reformens ambitioner. Vi er meget tilfredse med, at det fortsat er kommunerne, som har hovedansvaret for beskæftigelsesindsatsen, siger Steen Christiansen (S), formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg, og fortsætter:
- Men vi har hele vejen igennem været meget kritiske over for den store besparelse på 3 mia. kr., som Folketinget oprindeligt ville pålægge kommunerne samtidig med, at vi skal gennemføre så stor en omvæltning af indsatsen. Og derfor har vi også kvitteret for, at det blev reduceret fra de oprindelige 3 mia. kr. til 2,7 mia. kr. Nu skal reformen omsættes til virkeligheden, og det har været vigtigt for os i forhandlingerne med regeringen, at vi fandt en klog måde at gøre det på.
Aftalen udmønter dermed den politiske aftale om en ny beskæftigelsesreform, som et bredt flertal i Folketinget vedtog i starten af april.
- I forhandlingerne med regeringen har vi ikke kunnet ændre på præmissen for besparelsen, men jeg er tilfreds med, at vi har fået skabt mulighed for, at kommunerne kan bruge noget mere tid på at finde besparelserne. Og at der også kommer flere penge til at opkvalificere ledere og medarbejdere til at skulle arbejde på en helt ny måde. I kommunerne tager vi nu fat på at implementere den omfattende reform, siger Steen Christiansen.
Fakta om implementering
Lempeligere indfasning af uspecificerede servicebesparelser:
Den tidligere planlagte ekstra besparelse på 100 mio. kr. i 2026 og 200 mio. kr. i 2027 udskydes. I stedet vil der ikke være sådanne besparelser i 2026. De vil først indfases med 100 mio. kr. i 2027 og 200 mio. kr. i 2028.
Ændret profil for besparelser på vejledning og opkvalificering:
Oprindeligt planlagt som en hurtig indfasning. Nu er besparelserne fordelt med 200 mio. kr. i 2026, 300 mio. kr. i 2027 og 400 mio. kr. i 2028 – det fuldt indfasede niveau.
Fremrykning og forhøjelse af pulje til opkvalificering:
KL har fået forhandlet den samlede pulje til opkvalificering af sagsbehandlere og ledere i kommunerne større, således at puljen øges fra 100 til 120 mio. kr., ligesom midlerne fremrykkes. Puljen fordeles nu med 30 mio. kr. i 2026, 45 mio. kr. i 2027 og 45 mio. kr. i 2028.
Etablering af implementeringsforum:
På KL’s initiativ er det aftalt, at der nedsættes et politisk implementeringsforum, og at KL og Beskæftigel-sesministeriet vil samarbejde tæt om implementeringen. Det skal sikre løbende opfølgning og understøtte en ansvarlig og koordineret gennemførelse af reformen.
Kilde: KL
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.