Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

KL: Ja tak til behandling af flere i hjemmet

Alt for mange borgere indlægges unødvendigt, mener regionerne. Vi skal styrke det nære sygehusvæsen, så flere kan behandles i hjemmet, svarer KL
22. DEC 2011 8.18

Samtidig med at regeringen og sats-pulje partierne har spillet ud med den nye handlingssplan plan for de ældre, medicinske patienter, kører debatten mellem regionerne og kommunerne om at styrke den nære sundheds-indsats overfor især ældre borgere. 

Formanden for regionernes sundhedsudvalg, Ulla Astman (S), sagde onsdag, at der aldrig bliver råd til at normere hospitalerne med sengepladser nok til, at overbelægning helt kan undgås. Dog, tilføjede hun, kan antallet af indlagte reduceres betragteligt, hvis vi sørger for at flere kan behandles hjemme.

Den udmelding er helt på linje med kommunernes ønsker for sundhedsvæsnet, skriver KL i en pressemeddelelse.

- Alt for mange, særligt ældre, indlægges, uden at det er nødvendigt. Pleje og behandling af ældre medicinske patienter kan i højere grad end i dag løses i samarbejde mellem regioner og kommuner. Regeringen skal derfor satse på at støtte udviklingen af nye tilbud i grænselandet mellem kommuner og regioner, siger Anny Winther (V), formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg.

Vitigt at belønne
-  Der er fx flere eksempler på kommunale akutpladser, der tilses af regionale læger, eller akutteams og følge-hjem ordninger, hvor kommuner, almen praksis og hospitaler samarbejder ved udskrivningsforløbet.

- Løsningen er et stærkt, nært sundhedsvæsen, som sikrer, at patienterne ikke indlægges unødvendigt. Vi skal styrke tilbuddene i det lokale. Det er både til gavn for borgerne selv, for deres pårørende og for økonomien, siger Anny Winther.

Ulla Astman mener desuden, at der er behov for, at kommunerne i stedet for at skære ned ansætter mere sundhedspersonale til at tage sig af hjemmebehandling.

- Mange kommuner har allerede oprettet akuttilbud og sygeplejeklinikker, der kan hjælpe borgerne i deres nærmiljø. Men hvis det nære sundhedsvæsen skal helt op i verdensklasse, er det vigtigt, at regeringen også prioriterer området økonomisk. Og så er det vigtigt, at både kommuner, hospitaler og almen praksis belønnes for at holde borgerne raske. I dag belønnes man for at behandle sygdom, siger Anny Winther.