En dominerende borgmester og en kommunaldirektør med for lidt pondus. En tæt dans og måske et kys på kinden. Forholdet mellem politikere og embedsmænd er også yderst relevant i det kommunale regi, og Arbejdsretten har nu offentliggjort udskriftet af både retsbog og afgørelse af voldgiftssagen i Fredericia-sagen, hvor en borgmester fratrådte og en kommunaldirektør blev bortvist.
I efterslæbet af minksagen kom Medarbejder- og Kompetencestyrelsen denne uge med anbefalinger for de involvede embedsmænd, og det medførte en advarsel til Statsministerens departementschef, mens to andre embedsfolk blev fritaget for tjeneste.
Åbenhed i forhold til presse og offentlighed generelt gælder også borgmestres sms'er om kommunale forhold. De skal udleveres i forbindelse med anmodning om aktindsigt, har Ankestyrelsen givet Kommunen.dk medhold i.
En anden aktindsigt, som DK Nyt har fået, viser store arbejdsmiljøproblemer i flere kommuner, bl.a. i byrådssekretariatet i Guldborgsund, hvor arbejdsmængde og tidspres i byråds- og direktionssekretariatet går ud over de ansattes sundhed. Også administrationsbygningen i Socialcentret Ebeltoft i Syddjurs har fået påbud efter for meget støj bl.a. fra de åbne kontorlandskaber.
I Næstved slås kommunen med en anden type problemer efter ny omtale af muligt misbrug af skattekroner blandt ansatte i kommunens Center for Dagtilbud og Skole - bl.a. i form af restaurantbesøg og et stort lager af dyr vin og spiritus.
Der er pres på kommunerne på mange fronter med forhandlingerne om næste års budgetter. Seks kommuner har fået lov at sætte skatten op næste år - nemlig Gentofte, Rudersdal, Skanderborg, Greve, Solrød og Fanø. Pengene blev afsat til de rimeligt rige kommuner, som mistede mest i udligningsreformen.
Trivsel for muslimske piger i grundskolen kan handle om eventuel tvang i forhold til at bære tørklæde, og en kommision nedsat af regeringen med Holbæks borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) som formand anbefalede denne uge et forbud. Lodret imod et forbud var bl.a. Skole og Forældre, Danmarks Lærerforening og viceborgmesteren i Albertslund og børn- og ungerådmanden i Odense.
I denne uge startede også forhandlingerne om en ny tiårs psykiatriplan, og de fik et kraftigt indspark i form af et opråb om stor bekymring for børns trivsel fra omkring 1.000 psykologer. Knap halvdelen af underskriverne af protestbrevet sendt til folketingets medlemmer er tilknyttet Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR), der hver dag møder børnene i mistrivsel. Regeringen lagde bl.a. ud med planer for at få flere personer med psykiske lidelser til at gennemføre en ungdomsuddannelse.
En aftale om en stor udbygning af Esbjerg havn faldt på plads først på ugen, underskrevet af repræsentanter fra havnen, kommunen, staten, og USA ser frem til, at havnens position som knudepunkt for Nato-styrkers adgang og fordeling herfra i Europa. Altsammen jo foranlediget af krigen i Ukraine, der har betydet at små 26.000 fordrevne har fået ophold i Danmark. Og de seneste par måneder er det begyndt at kunne mærkes på arbejdsmarkedet med en fordobling af antallet af ukrianere i job.
Tilbagemelding til 18 ventende kommuner fra Datatilsynet i forhold til deres brug af Chromebook og Google Workspace i skolerne ventes først i løbet af de kommende måneder, men foreløbig er advokat fra Focus Advokaterne Jesper Løffler ikke imponeret over svarene fra kommunerne, som han via det digitale medie Version2s aktindsigt har set: "Der er overraskende mange, som har lavet meget, meget overfladiske og tangerende til useriøse besvarelser", siger han om kommunernes vurdering af datasikkerheden ved skolecomputerne.
Når gamle skeletter vælter ude af skabene og ses i et nyt lys, går det som regel ikke stille af. I Helsingør startede denne uge diskussionen om, hvad der skal ske med Simon Spies' Plads, efter at en dokumentar på DR har skabt fornyet debat om Simon Spies' omgang med helt unge piger. Der kan gå lidt tid, før der kommer en afklaring på, om Simon Spies' Plads skal omdøbes, siger borgmester Benedikte Kiær (K), der sætter gang i debatten uden at melde ud, hvad hun selv hælder til.
Frække måger kender de fleste kommuner til, så vi runder ugen af med et par initiativer til at holde dem fra bykernernes caféborde. I Aarhus vil kommunen sammen med en café bl.a. afprøve en højttaler, som udsender ultralyd, der generer måger, men ikke mennesker, fortæller bylivschef Kim Gulvad Svendsen til Århus Stiftstidende. Falkeskrig fra højtalere kan virke, hvis mågen hører det, mens plastikulve påsat robotplæneklippere kørende rundt på taget af bibliotek og borgercenter DOKK1 fungerer pænt efter hensigten.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.