GREVE: Teknikere og borgmester i Tune troede, at den hellige grav var velforvaret, da de opdagede læk på boring 8 og 9 tæt ved Tune Vandværk. Det måtte være årsagen til, at Tunes drikkevand var blevet forurenet med kolibakterier og knap 200 borgere var blevet syge efter kraftige regnskyl. Men en kontrolboring har nu afsløret et langt mere alvorligt problem ved boring 3 nær Tune Skole.
Forureningskilden viste sig at være meget tæt på - alt for tæt på, hvis man spørger Jan Funk Nielsen. Bare 30 centimeter fra råvandsboringen ligger nemlig en gammel overløbsbrønd til spildevand, skriver Ingeniøren.
- Det er en konstruktion fra slutningen af 60'erne, og vi har selvfølgelig undret os over, hvordan man har fundet på at godkende den. Men vi har kigget i arkiverne, og den er både godkendt af kommunen og embedslægen i sin tid, fortæller beredskabschefen.
Rambøll, som Greve Kommune har hyret til at udrede sagen, har to teorier som forklaring på problemet. Den ene teori går ud på, at spildevandet på en eller anden måde er sluppet fra sandlaget omkring boringen og gennem membranen ind til vandet, efter suget her er forøget. Den anden teori er, at spildevandet er sivet ned i underlaget under boringen, og derfra er suget op i drikkevandet.
Teknikerne graver nu videre for at finde den præcise årsag. I mellemtiden har vandværket lukket for såvel boring 3 som boring 8 og 9. Tunes borgere må i en periode leve med et lidt forhøjet indhold af nikkel i vandet.
Borgerne skal fortsat koge vandet, da der stadig kan være bakterier i vandet fra rørerne. Det kan ifølge Rambøll tage helt op til seks måneder før drikkevandet er rent igen.
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.