Jubilæum i kommunen, hvor Neel, Grith, Dirch og Claes er godt repræsenteret

Dragør fejrer 500 års jubilæum med besøg fra to kongehuse - det danske og det hollandske.
16. MAJ 2022 11.21

DRAGØR: I 2021 var det 500 år siden, at Christian II og hollandske indvandrere indgik en aftale, hvor 184 hollandske bønder fik brugs- og ejendomsret til hele Amager og Saltholm. Dateringen skyldes et kongeligt privilegiebrev fra 1521. De nederlandske bønder har siden præget Amagers kulturhistorie og i særdeleshed Store Magleby, oplyser Dragør Kommune.

- Det er en fantastisk og spændende historie, som er dybt rodfæstet i Dragør. Vi skulle have fejret 500-året sidste år. Men som ved mange andre store begivenheder betød coronasituationen, at vi desværre måtte udsætte markeringen til i år, siger borgmester Kenneth Gøtterup (K), der annoncerer, at fejringen sker med to kongehuse fredag 20. maj.

Der er familier blandt kommunens borgere, som kan føre deres slægt tilbage til den oprindelige indvandring.

- Selvom det traditionelle hollandske landbrug er afløst af et moderne lokalsamfund, finder du for eksempel navne som Neel, Grith, Dirch, Claes og efternavne som Jansen, Wybrandt, Villumsen rigt repræsenterer i lokalområdet, fortæller Kenneth Gøtterup.

magleby Hendes Majestæt Dronningen og Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Beatrix skal i de kongelige biler eskorteres af ’fastelavnsryttere’ fra Foreningen Vennekredsen til Dragør Rådhus og siden med kongelig karet – Landauer.

– først til Amagermuseets særudstilling ”Amagers private skatte” – 500 års unik lokalhistorie fortalt gennem genstande fra private hjem, og siden på den gamle museumsgård udstillingen ”500-års hollænderhistorie på Amager”.

Sidste gang de to landes kongehuse besøgte Store Magleby var ved 450-året for den hollandske indvandring.

ka