Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Investerer i erhvervssamarbejde over grænsen

Investerer i erhvervssamarbejde over grænsen

Aabenraa, Sønderborg og Flensborg i fælles fremstød for at tiltrække virksomheder og sælge erhvervsjord - måske i en grænseoverskridende erhvervspark

AABENRAA / SØNDERBORG / FLENSBORG: - Vi vil bevidstgøre tyske og danske virksomheder om fordelene ved at etablere sig i et grænseland med tosprogede medarbejdere. Vi vil synliggøre, hvor der er erhvervsarealer på begge sider af grænsen. Og vi vil tydeliggøre fordelene ved at placere sig henholdsvis nord og syd for den dansk-tyske landegrænse afhængig af den enkelte virksomheds behov.

Det UDTALER borgmestrene i Grænsetrekanten samstemmende efter det seneste møde, hvor Flensburg, Aabenraa og Sønderborg besluttede at investere 1,8 mio. kr. i et fælles erhvervssamarbejde. Aktiviteten gennemføres som et Interreg-projekt med støtte fra EU igennem Interreg 4A Syddanmark - Schleswig - K.E.R.N.

- Vi vil analysere erhvervsvilkårene nord og syd for grænsen og gennemføre en fælles markedsføring af grænselandet som et helt oplagt område at placere sig i, fortæller borgmestrene Tove Larsen (S), Aabenraa, Simon Faber, Flensburg og Aase Nyegaard (FL), Sønderborg.

Derfor ansættes nu to medarbejdere, som skal analysere forholdene og forskellene lokalt i grænselandet inden for f.eks. arbejdsmarkedet, miljø, skat og spildevand - og som skal belyse mulighederne for at etablere en grænseoverskridende industripark.

Vil med i kommende Landsplanredegørelse
Staten kræver, at et eventuelt arealudlæg til en grænseoverskridende erhvervspark udlægges igennem et Landsplandirektiv, der skal godkendes i Folketinget.

De to danske borgmestre noterer, at den eksisterende danske Landsplanredegørelse opfordrer til, at Sønderjylland indgår i grænseoverskridende projekter.

Det er derfor besluttet, at Aabenraa Kommune som projektleder skal anmode staten om at tage planerne om en grænseoverskridende industripark med i den kommende Landsplanredegørelse, som skal vedtages af Folketinget til efteråret, således at staten er klar over tankerne, og projektet får synlighed i Folketinget. Også delstatsregeringen i Kiel samt Region Syddanmark vil senere blive inddraget.

- Grænsetrekanten ligger helt centralt på en af Europas vigtigste akser, Jyllandsruten. Samarbejdet på tværs af grænsen bliver nu meget konkret og fremadrettet, og det er helt afgørende, at vi står sammen om at skabe vækst og udvikling, siger overborgmester Simon Faber, Flensburg.

- Flensborg har i forvejen fælles erhvervsparker med nabokommunerne Wees og Handewitt, så tanken om en grænseoverskridende erhvervspark med nabokommunerne nord for grænsen er både nærliggende og fascinerende, slutter Simon Faber.

mou