DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Hver tredje hjemmehjælp er nu privat

Siden 2005 er andelen af ældre, der får praktisk hjælp fra private firmaer, vokset fra 15 til 34 pct.
KORT NYT9. JUL 2012 9.06

I dag får op imod hver tredje hjemmeplejemodtager deres hjælp fra en privat leverandør med mulighed for at købe sig til f.eks. mere rengøring, hjælp til haven og andre former for støtte, som det kommunale system ikke kan tilbyde, skriver Berlingske. Udviklingen fremgår af tal fra Danmarks Statistik og Københavns Kommune.

Siden 2005 er andelen af ældre, der får praktisk hjælp fra private firmaer, vokset fra 15 til 34 pct. I København er andelen alene de to seneste år vokset med fem procentpoint til 28 pct., og andelen, der også får hjælp til personlig pleje, er vokset fra syv til 12 pct.

Udover muligheden for tilkøb kædes udviklingen også sammen med, at de ældre hos de private firmaer kan få en højere grad af sikkerhed for, at der kun kommer få, faste hjælpere i deres hjem. I den kommunale hjemmepleje oplever en del ældre, at der kan komme et hav af forskellige medarbejdere i løbet af en måned. I Folketinget bebuder S nu et opgør med den nuværende frit-valg-ordning, der blev indført af VK-regeringen og alene giver private firmaer mulighed for at tilbyde tilkøbsydelser. Kommunerne bør have de samme muligheder, siger kommunalordfører, Simon Kollerup (S).

ka