
Psykologer landet over melder om massive problemer med mistrivsel blandt unge og bugnende ventelister.
Derfor indkalder sundhedsminister Magnus Heunicke (S) Danske Regioner og Dansk Psykolog Forening til en drøftelse om, hvordan man kommer problemet med ventetid til livs.
- Det er meget alvorligt, at problemet med lange ventetider for gratis psykologhjælp til unge ser ud til at vokse i stedet for at falde. Det er stik modsat ambitionen fra både Danske Regioner og Dansk Psykologforening om at få nedbragt ventetiderne hurtigst muligt, og det er til trods for den sidste tids store fokus på situationen, siger han i et skriftligt svar til Ritzau.
Kritik og krav om handling
Ministeren har da også mødt kritik fra flere sider. Både SF og Dansk Psykolog Forening har krævet politisk handling på området. Ifølge Trine Torp, der er psykiatriordfører i SF, har sundhedsministeren indtil nu løbet fra aftalen om at tilbyde unge mennesker med psykiske problemer gratis hjælp.
- Det er dybt urimeligt, at unge skal vente så længe – og måske endda helt afvises at få den hjælp, som de har krav på. Med aftalen om gratis psykologhjælp gav vi unge en rettighed, men den udhules jo fuldstændig, når de skal vente måneder. Det er et svigt fra Sundhedsministeren, siger hun.
Unge mellem 18 og 24 år har siden 1. januar i år haft adgang til gratis psykologhjælp gennem en ny ordning, hvis de er blevet ramt af angst eller depression. Det blev vedtaget som led i finansloven sidste år.
Ventetider på et halvt år
Fredag morgen er det kommet frem, at psykologer landet over melder om ventetider på over seks måneder.
SF foreslår, at man opretter flere ydernumre. Altså at man øger antallet af psykologer, som de unge kan henvises til under ordningen. På den måde mener partiet, at der kan sikres kapacitet til de mange, som søger hjælpen.
Dansk Psykolog Forening har allerede været nødt til at bede psykologerne i ordningen om at dæmpe tempoet. Det skyldes, at den pulje, som er blevet øremærket gratis psykologhjælp, bliver brugt for hurtigt med det nuværende tempo.
Foreningen mener, at der findes omkring dobbelt så mange unge med behov for behandling, som ordningen kan rumme i dag.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.