Håndtryks-kattelem til nye danskere

Flere kommuner er klar med en ordning, der kan lade nye danskere slippe for håndtryk med det modsatte køn.
21. FEB 2020 6.02

Hedensted Kommune har valgt en særlig model for de kommende grundlovsceremonier. Her har de nye danskere pligt til at trykke en repræsentant for kommunen i hånden, men Hedensted har valgt at stille med både den mandlige borgmester og et kvindeligt byrådsmedlem, så nye statsborgere kan nøjes med at trykke den ene i hånden, hvis de for eksempel af religiøse årsager ikke ønsker at trykke personer af det modsatte køn i hånden. Det er direkte imod lovens intention, lyder det fra eksempelvis Venstre.

Og Hedensted ikke den eneste kommune, der er klar med en ordning, der kan lade nye danskere slippe for håndtryk med det modsatte køn. Det skriver Politiken.

I Aabenraa Kommune oplyser kommunikationsafdelingen til Politiken om den kommende ceremoni, at 'der er sikret en bred repræsentation fra forskellige politiske partier, og repræsentanter fra Borgerservice sikrer med sin tilstedeværelse repræsentationen af begge køn mht. udveksling af håndtryk'.

Adspurgt om det betyder, at deltagere, der måtte have problemer med at trykke personer af det modsatte køn i hånden, dermed kan nøjes med at trykke en repræsentant af sit eget køn i hånden, svarer kommunen: 'Ja'.

Frit valg
I Syddjurs Kommune fortæller borgmester Ole Bollesen (S), at man vil 'forsøge med en ordning, hvor ceremonien vil blive forestået af en lille delegation, der består af borgmester, 1. viceborgmester Claus Wistoft (V) samt 2. viceborgmester Kirstine Bille (SF)'. Og borgmester Ole Bollesen forventer, at der vil være frit valg, om hvem man vil trykke i hånden.

I Allerød Kommune oplyser Venstre-borgmester Karsten Längerich, at han selv og et kvindeligt byrådsmedlem vil stå for det formelle håndtryk til det nye danske statsborgere.

- For det første har vi valgt en model, hvor det er hele byrådet, der kommer, og det er tanken, at alle de nye statsborgere skal hilse på hele byrådet. Men der er selvfølgelig den mere formelle del, hvor man skal give hånd, og der synes jeg faktisk, at det er naturligt, at det både er en mand og en kvinde, der står, sådan som debatten har været omkring hele håndtryksceremonien, siger borgmesteren til Politiken.

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev