Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Guld-certificering til CO2-neutral bygning

Green Lighthouse er Danmarks første certificerede bæredygtige bygning og et vellykket eksempel på offentligt-privat samarbejde

Nu er bygningen også Danmarks første certificerede bæredygtige bygning. Bygningen har opnået LEED guld-certificering som den første bygning i Danmark. Næste skridt er en certificering efter den nye danske certificeringsordning for bæredygtige kontorbyggerier, DGNB Denmark, oplyser Velux.

To år efter Green Lighthouse på Københavns Universitet har åbnet dørene til Danmarks første CO2-neutrale offentlige bygning som et vellykket eksempel på offentligt-privat samarbejde, er bygningen nu også blevet Danmarks første certificerede bæredygtige bygning.

LEED-certificeringen er en amerikansk metode til at bedømme bygningers bæredygtighed. Certificeringen vedrører fem områder, hvorunder man definerer og bedømmer en bygnings bæredygtighed; grund og placering, vandforbrug, energiforbrug, materialer og indeklima. Green Lighthouse har opnået 68 point og har dermed fået guld-certificeringen.

- Dette et vigtigt signal om, at innovative samarbejder mellem offentlige institutioner og private virksomheder kan skabe unikke resultater på det grønne område. Og så vil guldmedaljen givet højne forståelsen og interessen for bæredygtighedscertificeringer i byggebranchen. Det er vigtigt, i og med at bygninger i Europa står for 40 pct. af den samlede CO2-udledning, så der er et enormt potentiale for forbedringer, siger Klima-, Energi- og Bygningsminister Martin Lidegaard (R).

Green Lighthouse er et bidrag til Københavns Universitets mål om at blive et af de grønneste campusområder i Europa. Samtidig har den proces, der blev sat i gang med LEED-certificeringen, været med til at starte en dialog om en bredere og mere holistisk dansk bæredygtighedsordning.

Inspiration til dansk certificering
Partnerne bag Green Lighthouse, der består af repræsentanter fra Bygningsstyrelsen under Klima-, Energi- og Bygningsministeriet, Københavns Universitet, VELUX, VELFAC, CCO, COWI og Københavns Kommune, tænkte en mulig LEED-certificering ind allerede i projekteringen af Green Lighthouse. Dengang fandtes der ikke et dansk certificeringssystem til bæredygtige kontorbyggerier.

Green Lighthouse blev bygget som demonstrationsbyggeri i forbindelse med klimakonferencen COP15 i København i 2009 med stærkt fokus på energiforbrug og vedvarende energi. Samtidig var der i partnerskabet fokus på monitorering af bygningens faktiske energiforbrug for derved at kunne optimere bygningen.


Green Lighthouse er Danmarks første offentlige CO2-neutrale byggeri. Huset er en 950 m2 rund, grøn bygning, hvor det Naturvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet holder til. Green Lighthouse er de studerendes hus.