Granskningskommission starter i dag
I dag starter den første granskningskommission nogensinde. (Arkivfoto.)
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Granskningskommission starter i dag

I dag starter Minkkommissionens afhøringer.

I dag, torsdag, slår den første granskningskommission nogensinde dørene op til afhøringer. Minkkommissionen skal afklare, hvad der foregik i dagene op til og efter, at regeringen annoncerede, at alle mink i Danmark skulle aflives.

Kommissionen har i flere måneder indsamlet og undersøgt over en million dokumentsider plus mails og holder over en række dage afhøringer.

Kommissionen har haft til opgave at afdække omstændighederne i forbindelse med aflivningen af minkene under coronapandemien. I dag afhøres Tejs Binderup, daværende Miljø- og Fødevareministerium, Paolo Drostby, daværende Miljø- og Fødevareministerium og Kåre Mølbak, Statens Serum Institut. Afhøringerne vil finde sted ved Retten på Frederiksberg.

Blev hele sandheden fortalt?

Kommissionens formand, Michael Kistrup, har fået 12 måneder til at aflevere sin beretning om en af de mest kontroversielle sager i nyere politisk historie: aflivningen af landets mink, til Folketinget.

Fortalte regeringstoppen - herunder statsministeren - hele sandheden? Hvem vidste hvad hvornår, og blev den daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) blot en syndebuk, da han som følge af sagen måtte forlade ministerholdet?

Minkkommissionen begyndte arbejdet i april og siden har indsamlet millioner af dokumenter, inden afhøringerne i sagen starter torsdag.

I yderste konsekvens kan den beretning, som kommissionen afleverer i foråret næste år, blive årsag til, at statsminister Mette Frederiksen (S) sendes for en rigsret. Kistrup og hans hold har dog ikke bemyndigelse til at fælde dom.

Kommissionen skal afklare, hvad der er foregået politisk. Men hvad konklusionen af det skal være, er op til Folketinget.

Kommissionens medlemmer:

  • Michael Kistrup (formand):

Han blev blandt andet sat ind som kommissionsformand for Irak- og Afghanistankommissionen, da den første formand trak sig på grund af samarbejdsvanskeligheder.

Kommissionen blev dog nedlagt, da Venstre kom til magten efter valget i 2015.

Han er i dag også formand for Tilsynet med Efterretningstjenesterne, der i august sidste år udtalte en hård kritik af Forsvarets Efterretningstjeneste for at tilbageholde eller give urigtige oplysninger til tilsynet samt blandt andet uberettiget at behandle oplysninger om en ansat ved tilsynet.

  • Ole Spiermann:

For Ole Spiermann bliver Minkkommissionen ikke den første højt profilerede undersøgelse, han deltager i. Han kommer fra advokatfirmaet Bruun & Hjejle, hvor han er bestyrelsesformand og partner.

Han har tidligere siddet i den første Tibetkommission, og han sidder nu i den anden. Han var leder af Danske Banks egen undersøgelse af forholdene i bankens estiske filial.

  • Helle Krunke:

Hun er juraprofessor på Københavns Universitet med speciale i blandt andet forfatningsret.

Hun har også erfaring med parlamentarisk arbejde, da hun blandt andet har arbejdet med, om Danmarks folkevalgte politikere har den indflydelse, de burde have i EU.

Kilder: Ritzau, Bruun & Hjejle, folketinget.dk

Ritzau