Gladsaxe og Hørsholm indstillet til de første GDPR-bøder

Gladsaxe og Hørsholm er nu blevet anmeldt til politiet af Datatilsynet. Det kommer efter to sager, hvor kommunale computere med tusindvis af borgeres personoplysninger blev stjålet.
10. MAR 2020 13.35

GLADSAXE / HØRSHOLM: Datatilsynet har nu beslutte at melde både Gladsaxe og Hørsholm til politiet. Tilsynet har indstillet Gladsaxe til en bøde på 100.000 kr. og Hørsholm til en bøde på 50.000 kr. Det er første gang, at offentlige myndigheder bliver indstillet til bøder.

Tilsynet vurderer, at kommunerne i to sager ikke har haft et passende sikkerhedsniveau i henhold til persondataforordningen. Begge kommuner fik nemlig stjålet computere i to forskellige sager, og her havde hverken Gladsaxe eller Hørsholm sørget for at sikre computerne med kryptering.

Sagen i Gladsaxe handler om, at den manglende sikkerhed førte til 'et alvorlig brud på persondatasikkerheden', da en computer fra kommunens rådhus blev stjålet. På computeren lå personoplysninger om 20.620 borgere, herunder oplysninger, der var af følsom karakter samt oplysninger om personnumre. 

En generel foranstaltning
I Hørsholm skete sikkerhedsbruddet, da en medarbejder fik stjålet sin arbejdscomputer fra sin bil. Her lå der personoplysninger med både følsomme oplysninger og personnumre om cirka 1.600 medarbejdere i kommunen. 

Datatilsynet har i sin vurdering af bødernes størrelse blandt andet lagt vægt på 'overtrædelsens karakter, og at manglende kryptering af kommunens computere er en generel foranstaltning'. Frederik Viksøe Siegumfeldt, der er kontorchef for tilsynsenheden i Datatilsynet, mener, at kommunerne har et stort ansvar for at sikre, at borgernes oplysninger ikke kommer i uvedkommendes hænder.

- Det er simpelt at tilgå de filer, der er gemt på computeren, når en computers harddisk ikke er krypteret, for eksempel ved at flytte harddisken til en anden computer. Når der er personoplysninger gemt lokalt på computeren, er det derfor særdeles uforsigtigt, at kommunerne ikke havde beskyttet computerne med kryptering, siger han.

Efter Datatilsynets sigtelse er det nu politiets opgave at undersøge, om der er grundlag for at rejse en sigtelse. 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt