
Den sidste uge op til jul bød på en tidlig gave til DF-partiformanden Morten Messerschmidt i form af en frifindelse i sagen om svindel med midler fra EU - anklageren dykker de næste par uger ned i dommens præmisser og overvejer en anke fra anklagemyndigheden.
I Horsens er to kommunalt ansatte blevet tiltalt for stillingsmisbrug. De mistænkes for uberettiget at have indhentet oplysninger om flere borgere ved at slå dem op i CPR-registret. Den ene tiltales for 31 forhold og den anden for 26. Brud på straffelovens paragraf 155 kan udløse bøde eller op til fire måneders fængsel, i grove tilfælde for at skaffe sig selv eller andre uberettiget fordel op mod to års fængsel.
Forsømmelser som kommunalt ansat kan også være af en ganske anden karakter: To tidligere ansatte ved plejehjemmet Kongsgården i Aarhus, er blevet tiltalt for deres rolle i behandlingen af en 90-årig beboer. I dokumentaren "Plejehjemmene bag facaden", vist på TV 2 i 2020, sås bl.a. hvordan personalet undlod at hjælpe kvinden, mens hun hang i en lift og gav udtryk for smerte, og også undlod at skifte hendes ble. Anklagemyndigheden går efter bøde for overtrædelsen af straffelovens paragraf 157, der handler om skødesløshed i tjenesten. Tiltalerne er af principiel karakter og kan få stor betydning for omsorgspersonale, vurderer lektor i sundhedsret på Syddansk Universitet Kent Kristensen.
Ældre- og handicapområdet er generelt i farezonen, når kommunerne skal spare, og i Norddjurs blev forslag til besparelser behandlet så hurtigt politisk, at kommunen ikke fik overholdt den høringsfrist, der var givet Ældrerådet: 16 timer fik rådet til at komme med svar og alternativer - i stedet for tre uger. På det efterfølgende kommunalbestyrelsesmøde gik et flertal mod at sende rådets anbefalinger til udvalgsbehandling pga tidsmangel. Medlemmer af pleje- og voksenudvalget beklager og lover, at den manglende høring ikke vil gentage sig.
Den nye SVM-regering lægger som bekendt op til yderligere frisættelse af kommunerne fremover, alt imens flere kommuner er i fuld gang med at forenkle og afskaffe regler. Fx kan København efter analyse af social- og sundhedsområdet nu konkludere, at 15 pct. af alle regler, procedurer og lignende skal forenkles eller helt afskaffes.
En af de store sten på vejen i fastholdelsen af velfærden i kommunerne er udfordringerne med at rekruttere unge - både til jobbene og i det hele taget for at få dem engageret i, hvad der foregår i kommunerne. I Viborg og Helsingør går kommunerne på den sociale medieplatform Tik Tok, der især har fat i unge, og får nu også hjælp fra yngre kræfter til formulere opslag, der skal engagere.
Med året 2022 lakkende mod enden kan man dog heldigvis også glæde sig over en stigende interesse hos unge for at engagere sig politisk. 17 procent af de unge mellem 15 og 19 år erklærer sig "meget interesseret i politik" mod 12 procent i 2017, viser en undersøgelse lavet af Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Vive. Ud over en særlig interesse for køns-problematikker er det klimaet, der trækker som tema.
Og selvom de fleste kommuner pga energikrise og sparehensyn har droppet eller skruet gevaldigt ned for julebelysningen i år, så bliver det givetvis alligevel jul - også i år.
Glædelig jul og godt nytår!
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.