FREDERIKSHAVN: - 10 pct. af motorbrændstoffet skal udgøres af biobrændstoffer, lyder en EU-målsætning, så når vi i vores varmeproduktion i Frederikshavn ind i mellem brænder overskydende biogas af i en fakkel - meget lidt energirigtigt - så var det vel en idé at bruge gassen i bilerne?
Sådan stillede teknisk direktør Mikael Jentsch situationen op på KL-konferencen Politisk Forum i Herning i sidste uge:
- At bruge biogassen i bilerne vil kræve en opgradering til naturgas, som vi i forvejen har et ledningsnet til. Og vi har etableret et samarbejde med DONG Energy – der ejer og driver anlæggene, mens kommunen forpliger sig til at investere i køretøjer, der kan køre på gassen.
Sagen er bare den, at afgiftssystemet gør det økonomisk ufordelagtigt at anvende det grønne og CO2-neutrale brændstof.
- Det er et meget kompliceret område, hvor mange balancer påvirkes, men vi har et lønligt håb om dispensation. Det bedste er her det godes værste fjene, sagde Jentsch og antydede konturerne af en lang teknisk diskussion, om hvorvidt CO2-fortrængning i kraftvarmeværker er større end i biler.
I Sverige kan man
Fra Frederikshavn har en delegation været i foretræde for Folketingets Energipolitiske Udvalg. Her slog de et slag for, at biogas skal være en del af den bæredygtige løsning på fremtidens transportudfordring.
I Sverige har man gode erfaringer med anvendelse af biogas i transportsektoren, og her har det ikke været forbundet med store omkostninger at opgradere biogassen, så den kan anvendes i køretøjer.
- Det kom bag på udvalget, at det ikke vil koste staten noget, men at vi bare opfordrer til, at biogas, der distribueres i det offentlige naturgasnet, ikke beskattes som om det var en fossil gas. Vi beder altså kun om, at biogas til transportformål sidestilles med biogas, der anvendes til kraftvarme, har direktør i Energibyen Frederikshavn, Mikael Kau, senere udtalt.
Foto: Lemvig Biogas
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.