DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Fredensborg har som frikommune ret til at sige nej til alkoholbehandler
Foto: Mathilde Bech, Polfoto

Fredensborg har som frikommune ret til at sige nej til alkoholbehandler

Frikommune: At en borger i Fredensborg har fået bevilget et ambulant behandlingstilbud, forpligter ikke kommunen til at anerkende enhver behandler, borgeren ønsker, vurderer Statsforvaltningen

FREDENSBORG: Fredensborg Kommune er i sin gode ret til at afvise at betale en faktura fra et alkoholbehandlingssted, som en borger selv havde valgt. Det vurderer Statsforvaltningen i en tilsynsafgørelse.

Afvisningen kommer på baggrund af, at Fredensborg de seneste år har gennemført et frikommuneforsøg, der dispenserer fra sundhedslovens bestemmelser om anonymitet i behandlingen, hvor alkoholafhængige ellers selv kan vælge behandler og så komme med regningen bagefter.

I Fredensborg sidestiller man derimod alkoholmisbrugere med stofmisbrugere og visiterer dermed borgeren til den rette behandling. Efter henvendelse kommer et misbrugsteam ind over og finder frem til det relevante tilbud til den pågældende efter graden af afhængighed, motivation og ønsker.

I et lignende tilbud har Gladsaxe og Gentofte godt nok tidligere fået ministerens besked om at borgeren skal have en valgfrihed mellem behandlingssteder. Men i Fredensborg administreres det på den måde, at kommunen har aftaler med udvalgte steder, hvis kvalitet man kan stå inde for. Og således indskrænkes borgerens frie valg mellem flere behandlingssteder ikke - en fremgangsmåde,  Statsforvaltningen altså nu har nikket ja til.

Det fremgår, at kommunen aldrig før har brugt den pågældende behandler.