Hvor værdifuld er naturen i hver af landets kommuner?
Det har forskere på Aarhus Universitet nu for anden gang forsøgt at kortlægge i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening. Forskerne har netop udgivet Kommunernes Naturkapitalindeks, der opgør naturkvaliteten i samtlige 98 kommuner og rangerer dem i forhold til hinanden.
Indekset opgør, hvor mange kortlagte og potentielle levesteder for truede arter hver kommune indeholder. Jo højere rangering, jo flere steder i kommunen kan dyr og planter leve på.
Hver kommune har to placeringer på listen. Én, der dækker over naturkvaliteten i kommunen generelt, og én, der kun fokuserer på kvaliteten af selve naturområderne.
Indekset blev også udgivet i 2017, hvor det skabte stor lokal debat. Og for anden gang i træk er Fanø den bedste kommune målt på natur efterfulgt af Læsø, Tårnby og Lyngby-Taarbæk.
I bunden ligger Rødovre efterfulgt af Frederiksberg, Glostrup og Morsø.
Indekset er lavet af forskerne for at give kommunerne bedre mulighed for at arbejde lokalt med at forbedre naturen. Så selvom indekset er hård læsning for nogle kommuner, er det tænkt som en håndsrækning. Det siger Rasmus Ejrnæs, seniorforsker ved Aarhus Universitet, der står bag Naturkapitalindekset.
- Kommunerne har en stor del af ansvaret for Danmarks biodiversitet, og de har derfor også brug for værktøjer til at kunne arbejde med at styrke den. Denne gang har vi tilføjet en “kun natur”-funktion i indekset, så kommuner med meget by og landbrug kan se deres rangering alene på naturarealer, siger han.
Han understreger, at indekset ikke ser på mængden af grønne områder, men kvaliteten af naturen. En kommune med meget landbrug eller produktionsskov kan være placeret helt i bund, selvom kommunekortet ser grønt ud fra oven. Men fordi træerne hyppigt fældes eller jorden dyrkes, er der tale om natur af lav kvalitet, hvor truede dyr og planter ikke kan leve.
Mange bykommuner rangerer lavt, også lavere end indekset i 2017. Det skyldes blandt andet forbedret data om naturen i byerne, oplyser Danmarks Naturfredningsforening.
Hvis en kommune ønsker at forbedre sin score, gælder det om at sætte ind, hvor det giver mest effekt for biodiversiteten. I første omgang ved at bevare og forbedre de arealer, som allerede har en høj naturværdi, understreger foreningen.
Her er rangeringen af kommunerne efter point:
Se data for de enkelte kommuner og mere om indekset her.
ak