Ukrainske flygtninge skal hjælpes ind på arbejdsmarkedet gennem blandt andet danskundervisning og praktikpladser. Det mener i hvert fald regeringen og arbejdsmarkedets parter, der har aftalt at udvide integrationsuddannelsen - i daglig tale kaldet igu.
Udvidelsen er oplagt, mener seniorforsker ved Vive Frederik Thuesen, som blandt andet forsker i det mangfoldige arbejdsmarked. Ifølge ham bør igu-ordningen suppleres af branchepakker.
Branchepakker er et integrationsforløb, som skal gøre flygtninge parate til hurtigt at få et arbejde i udvalgte brancher, hvor jobmulighederne er særligt gode.
Igu mere langsigtet
Igu-ordningen rummer nogle udfordringer, som kan ende med at være mere til hinder end til gavn, forklarer Thuesen.
- Økonomien for den, der går i gang, er ikke god, så hvis man kan gå ud og få et ufaglært job, kan man hurtigt tjene flere penge. Men det ærgerlige ved dét er, at du er mere sikker på arbejdsmarkedet, hvis du for eksempel får en chaufføruddannelse og dermed et stort kørekort.
- Desuden er der et mere langsigtet perspektiv i igu'en. Det kan være svært for dem, der kommer hertil fra Ukraine, fordi ingen ved, hvor lang tid krigen tager, og fordi mange gerne vil hurtigt tilbage.
Uddannelsen tager to år at gennemføre.
Kortere vej til job
Frederik Thuesen tror godt, at igu-ordningen kan hjælpe ukrainere ind på det danske arbejdsmarked.
- Så i det store og hele er det fint, at man har indgået den aftale, for vi ved ikke, hvor længe krigen tager, men det er nok ikke fra starten, at mange kaster sig over den.
Det skyldes ifølge hans vurdering, at en del ukrainere nok vil have kortere vej ind på arbejdsmarkedet og derfor ikke får behov for igu.
- Mange vil nok selv kunne få et job, ligesom der også er kortere vej til Danmark fra Ukraine end fra Syrien, og rejsen er måske også mindre farefuld.
Ukrainere omfattet med aftaletillæg
Igu-uddannelsen så dagens lys i 2016 efter flygtningekrisen i 2015. Den giver mulighed for at kombinere lønnet arbejdspraktik med 23 ugers undervisning i blandt andet dansk.
Konkret er der lavet et tillæg til en forlængelse af igu-aftalen, der blev indgået for nylig, så den også gælder ukrainere med midlertidig opholdstilladelse.
Ifølge udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) er ansvaret for at hjælpe stort.
- De seneste år har mange virksomheder og syriske flygtninge brugt igu-ordningen, der sikrer to år med arbejde og uddannelse.
- Nu har vi aftalt også at åbne uddannelsen for de ukrainere, der kan få opholdstilladelse efter særloven, som Folketinget skal behandle i næste uge (uge 11, red.). Det synes jeg er rigtig godt, lød det i en pressemeddelelse søndag.
Fakta
Igu-ordning skal hjælpe flygtninge i job.
- Igu-uddannelsen er et tilbud til flygtninge eller familiesammenførte mellem 18 og 40 år, der har været i Danmark i mindre end ti år.
- Ambitionen bag igu-ordningen er, at flere flygtninge bliver en del af det danske arbejdsmarked.
- Igu-uddannelsen var mest populær i sine første år. I 2017 blev der indgået 1102 uddannelsesaftaler, mens antallet sidste år var nede på 125. I alt er der registreret 2754 igu-forløb siden 2016.
Kilde: Beskæftigelsesministeriet.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.