Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Forsker bag stor corona-undersøgelse trækker i land

Intern kritik af undersøgelse i Region Hovedstaden om smittefare for sundhedspersonale.

HOVEDSTADEN: Læger, sygeplejersker, sosuassistenter og jordemødre har stort set samme risiko for at blive smittet med coronavirus som resten af befolkningen. Sådan lød den opsigtsvækkende konklusion i en meget omtalt undersøgelse fra Region Hovedstaden, der i sidste uge i en pressemeddelelse slog fast, at sundhedspersonalet med de nye tal kunne være mere trygge ved at gå på arbejde.

Men nu siger flere af forskerne bag undersøgelsen, at de burde have meldt klart ud, at der bag den noget bastante udmelding gemmer sig flere usikkerhedsmomenter i opgørelsen, skriver Jyllands-Posten.

En af forskerne er Henrik Ullum, der er overlæge og professor på Rigshospitalet. Han siger, at udmeldingen til medierne blev skåret for hårdt ud.

- Den blev for bombastisk. Vi burde fx have meldt mere klart ud, at der er tale om et øjebliksbillede, og at sammenligningsgrundlaget med almenbefolkningen kan have mulige fejlkilder, som vi faktisk ikke kender endnu. På den måde kan du godt sige, at buen blev spændt for hårdt, siger han, men understreger samtidig over for Jyllands-Posten, at undersøgelsen ikke er færdig, og at forskerne stadig leder efter områder, hvor der er øget smitte.

Uklart hvem der tæller med

Undersøgelsens resultat fremkom, efter at en sundhedsansat på Bispebjerg Hospital i sidste uge døde af covid-19.

Men internt har undersøgelsen ifølge Jyllands-Postens oplysninger de seneste dage skabt heftig kritik blandt flere sundhedsansatte i Region Hovedstaden. Blandt andet fordi De Videnskabsetiske Komitéer for Region Hovedstaden har bedømt, at den ikke skal anmeldes som forskning.

Samtidig lyder kritikken, at det er uklart, hvor mange ansatte med covid-19, der ikke tæller med i undersøgelsen – fordi de enten er sygemeldt på grund af smitte, eller fordi de ikke har ønsket at besvare det frivillige spørgeskema i undersøgelsen, efter at de har fået deres testresultat.

ka