For første gang opnår et cirkulært byggeri Svanemærket
Opførelsen af børnehuset Svanen er i fuld gang. Det er det første cirkulære byggeri, der bliver certificeret med Svanemærket.
Foto: Gladsaxe Kommune

Nedknust beton og rensede mursten:
For første gang opnår et cirkulært byggeri Svanemærket

Gladsaxe Kommune opfører et cirkulært børnehus af materialer fra en gammel skole og er det første af sin slags, der bliver certificeret med Svanemærket.
6. JAN 2022 10.40

GLADSAXE: Gladsaxe rykker grænser for cirkulært byggeri i forbindelse med opførelsen af børnehuset Svanen i kommunen.

Byggeriet bliver således opført med genbrugsmaterialer, og udvælgelsen og rensningen af materialerne har været så klimavenlig, at byggeriet som det første cirkulære byggeri i Danmark har opnået Svanemærket, oplyser Miljømærkning Danmark i en pressemeddelelse.  

- Det er første gang, vi ser så store andele af recirkulerede materialer i et projekt, som det er tilfældet med børnehuset Svanen. Det placerer byggeriet blandt de mest innovative byggeprojekter i øjeblikket, som både vi og resten af byggebranchen kan hente brugbare erfaringer fra, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Gladsaxe har allerede flere færdigbyggede svanemærkede børnehuse. Alligevel er kommunen stolt over, at være bygherre på det første cirkulære byggeri, der opnår certificeringen.

- Vi er utrolig stolte af at være de første, der får et cirkulært byggeri certificeret med Svanemærket. Nedrivningen har krævet mere tid og større omtanke for at kunne genbruge materialer. Fra skolen genbruges der bl.a. 6.000 ton nedknust beton og 60.000 mursten, siger Helen Glindvad Kristensen, arkitekt hos Gladsaxe Kommune.

Erfaringer fra projekt deles

Det er arkitektvirksomheden Lendager, der har stået for at udvælge og sammensætte materialerne i byggeriet samarbejde med ejendomscenteret i Gladsaxe Kommune.

- Det har været spændende for os at implementere genbrugsmaterialer i et svanemærket byggeri, idet Svanemærkets skrappe kemikaliekrav har hjulpet med at sikre, at vi ikke bygger skadelig kemi fra tidligere tider ind i byggeriet. Projektet har demonstreret, at genbrug og renhed i forhold til kemi kan lade sig gøre – og på den måde åbner det nye døre, siger Nikolaj Callisen Friis, arkitekt hos Lendager.

Byggeriet i Gladsaxe har trukket interesse fra flere sider. Bl.a. følger Miljøstyrelsen processen og har via sit Center for Cirkulær Kemi udgivet en rapport om erfaringerne med at opføre et cirkulært og miljømærket byggeri. 

Ifølge rapporten demonstrerer projektet bl.a. værdien og potentialet i, at offentlige bygherrer går forrest, stiller krav og aktivt deltager i udviklingen af byggeprojekter, der kan trække byggesektoren og markedet i en mere cirkulær, bæredygtig og ressourceeffektiv retning.

amp