
94,9 pct. af eleverne går nu i normalklasser mod 93,1 pct. i 2010. Det viser en ny rapport, der er udarbejdet af Aarhus Universitet og SFI. Dermed bevæger skolerne sig tættere på den tidligere regerings mål om, at 97 pct. af eleverne skal gå i den normale folkeskole.
Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) glæder sig over, at en årelang udvikling, hvor flere børn er kommet i specialklasser dermed er vendt.
- Kommunerne er nu for alvor kommet i gang med inklusionsopgaven, og skolelederne er gode til at møde den udfordring, som inklusion er. Det er helt nødvendigt i en tid, hvor vi samtidig skal gennemføre et markant fagligt løft af folkeskolen samtidig med, at trivselen blandt elever skal øges, siger ministeren.
Rapporten viser samtidig, at udgifterne per elev er øget fra 2011 til 2012, og at skolelederne oplever, at ressourcerne følger eleverne. Ministeriet mener dermed at kunne mane frygten for, at inklusionsstrategien alene skulle være en spareøvelse, til jorden.
Forældreklager
Rapporten viser dog samtidig, at mens skolelederne generelt støtter udviklingen, så føler over halvdelene af de adspurgte lærer sig slet ikke eller i mindre grad rustet til at påtage sig de nye opgaver med at integrere specialeleverne. Kun ti pct. af lærerne føler sig rustet til at klare de daglige udfordringer, som inklusionen fører med sig, og flere skoler har desuden modtaget forældreklager.
- Det er helt fantastisk, at man kan konstatere, at 90 pct. af lærerne ikke er klædt på til opgaven. Det er dybt skræmmende og fuldstændig i overensstemmelse med det vi hører. Hvis forvaltningen sidder i deres elfenbenstårn og synes, det går rigtigt godt, og lærerne ser det helt anderledes, er der virkelig et problem, siger formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen til Folkeskolen.dk.
Rapportens resultater peger i øvrigt på, at der er høj trivsel blandt eleverne i folkeskolen, men at en meget lav svarprocent gør det svært at konkludere noget definitivt. Arbejdsgruppen håber, at de næste to rapporter, der skal komme i hhv. 2014 og 2015, kan give et klarere billede af konsekvenserne af den øgede inklusion.
Rapporten baserer sig på undersøgelser af 12 forskellige kommuner. Læs nærmere om resultaterne her
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.