Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Fokus på kompetencer - ikke diagnoser

Silkeborg får 'Årets Innovationspris 2011' fra KL for projekt 'Nyt liv i køkkenet' - et samarbejdsprojekt mellem Socialpsykiatrien og Rosengårdcentret
7. DEC 2011 13.53

SILKEBORG: Silkeborg Kommune har netop fået overrakt 'Årets Innovationspris 2011' fra KL. Prisen gik til projekt 'Nyt liv i køkkenet', der er et samarbejdsprojekt mellem Socialpsykiatrien og Rosengårdcentret i Silkeborg. Projektet sparer årligt kommunen for 2,9 mio. kr.

Det kunne have gået gruelig galt, da Silkeborg Kommune tilbage i 2010 skulle gennemføre en dramatisk sparerunde. Aktivitetscentret Rosengårdcentret - der er et aktivitetscenter for ældre - var lukningstruet, og de ældre var på barrikaderne med store demonstrationer foran rådhuset i Silkeborg.

I sidste ende fik Rosengårdcentret pålagt en besparelse på 50 pct., og politikerne bad Rosengårdcentret om at se på mulighederne for at udlicitere deres køkken. Men det blev for meget for medarbejderne.

- Vi kunne slet ikke bære, at køkkenet skulle udliciteres eller være et modtagekøkken. Køkkenet er jo livsnerven i vores hus, så vi var helt nede i kulkælderen. Men så var det, min økonoma Birgit Larsen fik den idé, at vi kunne prøve at kontakte psykiatrien og spørge, om der ikke var nogen i deres system, der havde nogle kompetencer, vi kunne bruge, siger Elizabeth Gudberg, der er leder af Rosengårdcentret i Silkeborg.

Og det var der. I dag arbejder brugermedarbejdere fra Socialpsykiatrien side om side med det køkkenpersonale i Rosengårdcentret, der er tilbage efter sparerunden. Det er en løsning, alle er glade for.

- Køkkenpersonalet er glade for, at vi kunne bibeholde køkkenet som en god arbejdsplads. De ældre er glade for, at de fortsat kan få en god og ernæringsrigtig kost i Rosengårdcentret. Og brugermedarbejderne fra Socialpsykiatrien trives. De oplever, at der er fokus på deres kompetencer - og ikke på deres diagnoser, siger Elizabeth Gudberg.

Arbejde på tværs
Thomas Nick Hamann, der er leder i Socialpsykiatrien supplerer:

- Helt konkret har skiftet ført til et fald i brugermedarbejdernes sygefravær på 20 pct., og projektet har været en øjenåbner for vores fremadrettede arbejde i Socialpsykiatrien - bl.a. i forbindelse med etableringen af Psykiatriens Hus, der åbner i 2012.

Jens Peter Hegelund Jensen, som er direktør i Silkeborg Kommune er stolt af det, der er opnået med projektet.

- En medarbejder fik en god idé, og bolden blev grebet af nogle andre medarbejdere. Jeg kan kun rose medarbejderne for deres initiativ og engagement. Projektet er et rigtigt godt eksempel på, at hvis man samarbejder på tværs og tør tænke ud af boksen, så kan man lave nogle projekter, der gør gavn for vores brugere i tider, hvor der må prioriteres skarpt.