Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Første vådområde som led i Grøn Vækst

33 hektar stort område ved Horsens bliver eldorado for vandmiljø, dyr og planter og sikrer golfbane mod oversvømmelse
14. JUN 2011 10.36

HORSENS: Maskiner graver for øjeblikket på livet løs i Bygholm Enge - et 33 hektar stort område ved Horsens. Målet er at få skabt et sandt eldorado for vandmiljø, dyr og planter. Vådområdet er det første af slagsen i Danmark, der laves som led i regeringens Grøn Vækst handlingsplan.

Omkring 8000 kubikmeter jord lægges ud til diger i Bygholm Enge. De skal sikre, at den eksisterende golfbane ikke bliver oversvømmet. Når vandet fra åen oversvømmer området via huller i de nuværende diger, vil bakterierne starte nedbrydningen af kvælstoffet i vandet. Næste skridt er at få etableret et lignende vådområde ved Hansted.

- Mange ting skal falde på plads, før sådanne vådområder kan blive en realitet. Men projektet har siden efteråret 2010 haft topprioritet i Horsens Kommune. Vi glæder os derfor over, at det konkrete arbejde nu er i fuld gang, siger Tony Bygballe,
Naturområdet. Han tilføjer, at de to vådområder forventes færdige ved udgangen af året.

Reduceret kvælstof
Med etablering af vådområderne er Horsens Kommune ikke blot med til at skabe et bedre vandmiljø. Dyre- og plantelivet får også et kraftigt boost på den konto, ligesom borgerne kan glæde sig til at kunne nyde området.

- Vi vil lave ekstra stier i områderne, så gående, løbere og cyklister kan nyde naturen mest muligt. Planen er desuden at lade køer græsse på områderne. Det vil skabe en varieret vegetation, som insekterne vil elske at gnaske i sig. Insekterne vil så igen være livretter for ænder og vadefugle, siger Tony Bygballe. 

De to vådområder i Horsens Kommune på i alt 75 hektar vil reducere udledningen af kvælstof til vandmiljøet med ni tons om året. I de næste fire år er målet på landsplan at reducere udledningen af kvælstof til vandmiljøet med over 1100 tons.


Jan Kunstmann (t.v.) og Tony Bygballe, Naturområdet i Horsens Kommune. (Foto: Per Algreen)