dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Følg en politiker på Facebook og risikér at blive ensporet
Coronarestriktioner inspirerede Den Jyske Opera til opsætte en ekkokammer-forestilling, hvor publikum så forestillingen fra hver sin isolerede boks. Følger man politikere på Facebook, er man i risiko for at opfatte politik på samme måde.
Foto: Jacob Ehrbahn, Ritzau Scanpix

Følg en politiker på Facebook og risikér at blive ensporet

Stor kortlægning af fem års politiker-opslag på Facebook tyder på, at ekkokamre er under udvikling. Eksperter advarer om demokratisk splittelse og lukkede diskussionsmiljøer.
30. JUL 2021 10.26

Der er tegn på, at dansk politik er ved at udvikle ekkokamre, viser en stor analyse af politikeres nyhedsdelinger, som bureauerne Analyse & Tal og Common Consultancy har lavet for Fagbladet 3F.

Undersøgelsen har set på, hvilke nyheder politikere deler på Facebook, og tendensen går i retning af, at de fortrinsvis deler nyhedshistorier, der bekræfter og ikke udfordrer deres egen måde at se verden på. Deres følgere bliver på den måde også kun bekræftet og ikke udfordret.

Fænomenet kaldes ”ekkokammereffekten", og "det betyder simpelthen, at vi ikke har samme udgangspunkt og diskuterer på forskellige vilkår og måske ud fra forskellige kendsgerninger. Det er ikke særlig hensigtsmæssigt", siger Vincent F. Hendricks, der er professor i filosofi på Københavns Universitet og leder af Center for Information og Boblestudier.

Selvforstærkende

Ideelt set skal man for at træffe beslutninger på et oplyst grundlag både opsøge kilder, man er enige med, kilder, man er uenige i, og kilder, som er neutrale i forhold til ens holdninger, siger han.

Ekkokammereffekten indebærer i stedet, at man kun bliver præsenteret for de synspunkter, man i forvejen er enig i. Og effekterne trives særdeles godt på de sociale medier, forklarer Vincent F. Hendricks. For det indhold, man bliver vist, afgøres af matematiske formler - såkaldte algoritmer - som viser brugeren mere af den type indhold, vedkommende tidligere har klikket på.

- Det er selvforstærkende og noget, vi ser i stigende grad. I værste tilfælde kan det ende som i USA, hvor befolkningen er delt og ser tingene fra to forskellige verdensbilleder, siger Vincent F. Hendricks til Fagbladet 3F.

Færre nyheder deles af flere

Undersøgelsen er foretaget ved en optælling af 199 politikeres og partiers opslag på Facebook over en femårig periode fra 2016 til og med 2020. I løbet af den tid er der sket en halvering i antallet af nyhedshistorier, der bliver delt af mindst to politikere på Facebook. For fem år siden blev 11 pct. af de delte nyhedshistorier delt af flere politikere, i dag er tallet 6 pct.

- Vi risikerer at få en opsplitning, hvor partierne udvælger nyhedshistorier, der passer i deres verdensbilleder og er med til at skabe mere lukkede diskussionsmiljøer, siger direktør Eske Vinther-Jensen fra analysebureauet Common Consultancy.

- Udviklingen kan føre til polarisering og det, som er blevet kaldt ekkokamre. Det har vi set grelle eksempler på i eksempelvis i USA, og det er selvfølgelig bekymringen i vores kortlægning, siger han.

Fra et demokratisk perspektiv er det noget skidt, hvis danskere, der følger en politiker, kun bliver præsenteret for én opfattelse af virkeligheden, mens dem, der følger en politiker fra den modsatte fløj, bliver præsenteret for en anden.

Overraskende og foruroligende

Når færre artikler deles af flere politikere, skyldes det ikke at der er kommet flere nyhedskilder til. Tværtimod delte politikerne i 2016 indhold fra 286 forskellige kilder, i 2020 var tallet faldet til 274. Antallet af delte artikler har været svagt faldende, og der bliver delt i omegnen af 12.000 artikler om året af danske politikere.

Eske Vinther-Jensen fra Common Consultancy er overrasket over udviklingen og analysens resultater.

- Det er en tendens, vi har kortlagt for første gang, og vi er faktisk både overraskede og foruroligede over, hvor meget og hvor hurtig det er sket, siger Eske Vinther-Jensen.

I alt omfatter analysen 102.646 opslag med 62.105 links til nyheder i løbet af de fem år.

mk