Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Fødeafdeling for presset til at fuldføre alle opgaver

Landets største fødeafdeling var i halvdelen af 2020 under så stort pres, at der ikke var resurser til alle opgaver. Fødendes forhold skal nu behandles politisk.
21. MAR 2021 8.02

Flere beretninger fra fødende kvinder har sat spørgsmålstegn ved fødendes rettigheder og vilkårene på landets fødeafdelinger. På baggrund af en aktindsigt kan Sundhedsmonitor nu berette, at landets største fødeafdeling på Hvidovre Hospital i halvdelen af 2020 har haft så travlt, at de har været i "gul eller rød trekant".

De gule og røde niveauer betyder, at der i perioderne ikke har været ressourer nok til alle arbejdsopgaverne. Ved de niveauer kan jordemødre pålægges overarbejde, og ikke-akutte opgaver som syning af bristning, hjælp til amning og måling og vejning af de nyfødte kan udsættes.

Samme forhold har DR berettet om i Region Nordjylland, og ifølge chefjordemoder på Hvidovre Hospital, Dorte Dahl, er det et generelt billede i hele landet.

- 2020 skiller sig ikke ud fra de foregående år. Der er generelt et for højt niveau af travlhed på fødeafdelingen og fødeområdet i det hele taget, og det har der også været i 2019 og i 2018, siger Dorte Dahl til Sundhedsmonitor.

Forslag om rettigheder

På trods af opråb fra både de fødende og medarbejdere på afdelingerne om manglende rettigheder og dårlige forhold, så afbilledes det ikke i antallet af klager til klagenævn og hospitaler. Jyllands-Posten har på baggrund af en aktindsigt beskrevet, at antallet af klagesager har ligget stabilt over mange år, og ved Patienterstatningen havde man i 2020 det laveste antal sager i otte år. 

Ifølge Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser, der bliver foretaget for regionerne, så var otte ud af ti fødende i 2020 tilfredse med deres fødselsforløb. Over for Nordjyske betvivler formanden for Forældre og Fødsel, Birgitte Halkjær Storgaard, undersøgelsens udarbejdelse, og om den giver et troværdigt billede. Foreningen stillede i februar et borgerforslag om rettigheder til fødende, der nu har fået over de krævede 50.000 underskrifter og skal behandles i Folketinget.

I løbet af foråret forventes Sundhedsstyrelsen at fremlægge nye anbefalinger på fødeområdet. Men sundhedsminister Magnus Heunicke (S) var allerede i februar ude i et interview med Femina med melding om, at der skal være landsdækkende rettigheder for fødende. Et konkret tiltag er retten til at blive på barselsafsnittet to dage efter fødslen.

- Vi vil ikke acceptere, at der vil være regioner eller hospitaler, som ikke kan leve op til det. Så må vi sørge for, at man har de rammer, der skal til. Derfor skal der være rettigheder, som gælder i hele Danmark, siger Magnus Heunicke til Femina.