DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Pressede fødeafdelinger sender fødende kvinder på langfart

Fødeafdelingerne i hovedstaden er så travle, at de sender kvinder i fødsel videre til andre fødesteder.
25. JAN 2021 13.58

HOVEDSTADEN: 232 kvinder i Region Hovedstaden blev sidste år flyttet til et andet fødested under deres fødsel på grund af travlhed. Det viser en aktindsigt fra Region Hovedstaden, som DR København har fået indsigt i.

I aktindsigten skriver Region Hovedstaden, at "tallene er manuelt registrerede, hvilket betyder, at de angivne omvisiteringer er en minimums-angivelse".

215 af de 232 omvisiteringer er foretaget på fødeafdelingen på Herlev Hospital. Ifølge en aktindsigt fra Arbejdstilsynet var der i november 2020 et "dagligt" behov for at omvisitere kvinder grundet travlhed’ fra fødeafdelingen i Herlev til andre hospitaler.

Det er dybt kritisabelt, mener formand for Dansk Jordemoderfagligt Selskab og adjunkt på SDU, Katja Schrøder. For det kan have store negative konsekvenser for kvindernes fødselsforløb, siger hun.

- Hvis kvinden bliver sendt til et andet fødested, så vil hun ofte opleve utryghed, eller at der er fare på færde. Og når hun har det respons i kroppen, så hæmmer det simpelthen produktionen af hendes eget ve-hormon, som gør, at fødslen typisk vil gå i stå, eller veerne vil aftage, siger Katja Schrøder, og understreger, at det ikke er godt for fødselsforløbet, siger hun til DR København.

- Sundhedsfagligt er det på ingen måde noget, der kan anbefales, eller noget som vi normalt vil forvente af et sundhedsvæsen af den kvalitet, som vi har i Danmark, siger Katja Schrøder til P4 København.

Hver eneste flytning er en falliterklæring

Selvom overflytningerne kan være nødvendige, hvis presset på en fødeafdeling er for stort, så er hver eneste omvisitering en falliterklæring, lyder det fra Jordemoderforeningen.

- Det er et udtryk for, at man ikke har prioriteret at have tilstrækkeligt mange jordemødre, som kan varetage fødslerne, så det passer det antal fødende, der er, siger formand for Jordemoderforeningen, Lis Munk til DR P4 København.

I Region Hovedstaden erkender den øverste ansvarlige, regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S), at det er travlhed og massiv mangel på jordemødre, der sender de fødende kvinder på langfart under deres fødsel.

Hun siger, at det er et problem, der har vist sig at være sværere at gøre op med, end hun havde regnet med.

- Jeg kan ikke garantere, at vi ikke står der igen i samme situation, for det har helt ærligt været sværere, end jeg havde regnet med at sikre, at vi har jordemødre nok på afdelingerne, siger Sophie Hæstorp.

15-20 ubesatte jordemoderstillinger

Også på Herlev Hospital ærgrer vicedirektør René Preiss sig over, at det fortsat kan være nødvendigt at flytte fødende kvinder til andre fødesteder.

Men 15-20 ubesatte jordemoderstillinger på hospitalets fødeafdeling har igennem noget tid gjort det svært at sikre hænder nok til de fødende. Han understreger, at de fleste af de stillinger nu igen er besat.

- Vi er ikke i mål endnu. Men det er klart, at når vi nu nærmer os at have det antal stillinger, der er nødvendige, så er omstændighederne for at kunne planlægge bedre også langt bedre. Og det har jo stor værdi for de fødende, siger René Preiss til DR København.

Heunicke i samråd

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, vil på baggrund af sagen kalde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd.

Partiet foreslår at prioritere mellem 100 og 150 mi. kr. på at styrke forhold for fødende og sørge for et mindre stressfuldt arbejde for de ansatte.

Sundhedsordførere fra både Dansk Folkeparti og Venstre har bebudet, at de vil stille spørgsmål om sagen i Folketinget til Heunicke.

ibs