Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

FOA efterlyser 1500 SOSU-praktikpladser

Ca. 48 pct. af ansøgerne har fået afslag på optagelse på SOSU-skolerne. Et usynligt tal, der ikke optræder i de offentlige tilgængelige statistikker

Regeringen vil skabe skolepraktikpladser til unge, der vil være mekanikere, tømre og malere - hvorimod unge, der ønsker at arbejde inden for velfærdsfagene, bliver afvist i hobetal på landets SOSU-skoler. FOA opfordrer derfor regeringen til at oprette 1500 ekstra praktikpladser til SOSU-skolerne.

'Nu er jeg så her på skolen, og skolen fejler jo ikke noget, men det er altså sådan en slags opbevaring - jeg går på fitnesslinjen og dyrker sport hele dagen. Og det er jo sjovt nok, men jeg vil gerne i gang med mit liv.'

Sådan sagde en ung kvinde, som FOA besøgte på en produktionsskole. Hun ville gerne være social- og sundhedsassistent og havde alle kvalifikationerne. Alligevel fik hun afslag på sin ansøgning. I dag dyrker hun fitness på en produktionsskole.

Og kvinden er ikke den eneste, der har fået afslag. Ifølge tal fra SOSU-lederforeningen har landets social- og sundhedsskoler i perioden 1.januar 2011 til 1. september 2011 afvist i alt 8532 ansøgere til social- og sundhedsuddannelsen og den pædagogiske assistentuddannelse.

Det betyder, at ca. 48 pct. af ansøgerne har fået afslag på optagelse. Et usynligt tal der ikke optræder i de offentlige tilgængelige statistikker. En usynlig kø af unge der gang efter gang bliver glemt af politikerne.

Tænk bredere
I FOA efterlyser man politisk vilje til at hjælpe de unge, der gerne vil uddanne sig inden for et velfærdsfag.

- Når en kvinde, som hende jeg talte med på produktionsskolen, bliver svigtet, så handler det alene om, hvorvidt der er politisk vilje til at opfylde 95 pct. målsætningen om uddannelse til de unge, siger Nanna Højlund, forbundssekretær i FOA.

Hun opfordrer derfor regeringen til at tænke bredere end blot at skabe praktikpladser til unge, der vil være mekanikere, tømre og malere.

- Jeg synes det er fint, at regeringen vil skærpe uddannelsesgarantien. Men tænk dog bredere end til blot til de klassiske håndværksfag. Vi foreslår, at regeringen opretter 1500 ekstra pladser til social og sundhedsuddannelsen og pædagogiske assistent. Det hjælper ikke alle dem, der bliver afvist - men det er et skridt i den rigtige retning.

ka

Foto: http://www.flickr.com/photos/slambert/with/3532280184/