Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Flotte 2011-tal med forbehold
Foto: Colourbox

Flotte 2011-tal med forbehold

Opsparing og arbejdsløshed bag flotte kommunale regnskabstal. Regionerne har sparet på sundhedsudgifterne
16. MAJ 2012 10.31

Af Bruno Ingemann, [email protected]

KØBENHAVN / AARHUS: Økonomi- og Indenrigsminister Margrethe Vestager (R) roser kommunerne for at have overholdt budgetterne sidste år. Men rosen mødes med forbehold, både af kommunerne selv og af en ekspert.

Forskningschef Roger Buch, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, ekspert i kommunale forhold, peger på, at ministeren i virkeligheden roser kommunerne for at skabe arbejdsløshed:

- Kommunerne har jo bidraget til den voksende arbejdsløshed de senere år og har dermed skabt et problem for regeringen, siger Roger Buch. Han anslår, at kommunerne har sendt 30.-40.000 ansatte ud i arbejdsløshed. Tallene imødegåes af fuldmægtig Max Nielsen, Økonomiministeriet, som mener tallet snarere er 20.000. Men han bekræfter, at Roger Buch har ret, når han hævder, at lønudgifterne er et af de områder, hvor kommunerne for alvor har mulighed for at skære ned.

Udgifter kommer senere                                                                         
I KL modtages ministerrosen også med et vist forbehold. Den kommende formand, Rødovres borgmester Erik Nielsen (S) forklarer de flotte regnskabstal med, at kommunerne har sparet op.

- Børnehaver og folkeskoler over hele landet har holdt igen med at købe nye bøger og renovere legepladser. De har sparet op, og det er sund økonomistyring, som fortjener ros, siger Erik Nielsen. Han peger på, at regnskabet for 2011 derfor er kunstigt lavt - de opsparede midler vil blive brugt senere.

Regionerne har også sparet. Især på sundhedsområdet, hvor udgifterne faldt med 1,8 milliarder kroner fra 2010-2011. Regionerne har således tilbagebetalt gælden fra 2009 og samtidig holdt igen i 2011 ved blandt andet at overføre planlagte aktiviteter til 2012. Hermed er tidligere års realvækst på 3-4 pct. blevet efterfulgt af to år med negativ realvækst, heraf -1,8 pct. i 2011.