Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Flest S-borgmestre vinder på aftale om kommunal udligning

Flest S-kommuner får gevinst ved reform, men kommuner med V-borgmestre lander bedre, end der var lagt op til.
5. MAJ 2020 22.15
TEMA: Udligning

Kommuner med socialdemokratiske borgmestre er i overtal blandt de kommuner, der med den brede politiske aftale om udligningsreform får tilført penge til kommunekassen. Med aftalen får 36 kommuner med S-borgmestre tilført penge.

I regeringens udspil fra januar stod 32 kommuner med socialdemokratiske borgmestre til at få penge.

Seks kommuner med S-borgmestre går Furesø, Tårnby, Holstebro, Kerteminde, Sønderborg og Hedensted med udligningsreformaftalen fra minus til plus i forhold til regeringens udspil. To andre kommuner med S-borgmestre, Ballerup og Gladsaxe, taber på aftalen i forhold til regeringens udspil.

Selvom der er flest S-ledede kommuner, som med den nye model får flere penge, er det alligevel endt bedre for kommuner med Venstre-borgmestre, end der oprindeligt var lagt op til med regeringens udspil.

29 V-ledede kommuner får med aftalen penge tilført fra andre kommuner. I det oprindelige udspil stod 22 kommuner med V-borgmester til at få tilført penge til kommunekasserne.

Tallene skal se i forhold til, at der alt i alt er ti flere kommuner med S-borgmestre, end der er kommuner med V-borgmestre.

29 ud af 37 kommuner med Venstre-borgmestre modtager mere, mens 36 ud af 47 kommuner med socialdemokratiske borgmestre modtager mere med den nye model. Tredjestørste borgmesterparti er De Konservative, der har borgmesterposterne i otte kommuner.

'Forsøgt ikke at skele til partifarve'

Af disse otte har kun to gevinst af udligningsreformen. Ligesom i regeringens oprindelige udspil er kommunerne med konservative borgmestre fortsat dem, som skal betale mest til omfordelingen af milliarder mellem kommunerne.

Det gælder blandt andet Gentofte, som der den kommune der skal aflevere flest penge af alle. Kommunen skal årligt aflevere 164 mio. kr. mere på grund af udligningsreformen.

De Konservative er ikke med i aftalen, som regeringen, Venstre, SF, De Radikale og Alternativet står bag.

Ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) har partierne forsøgt ikke at skele til partifarve.

- Vi har lavet et landkort, hvor vi overfører penge fra de mest velstående kommuner til de mindst velhavende. Fra by til land. Det betyder, at der er Venstre-kommuner og socialdemokratiske kommuner, der vinder, lød det.

- Og der er nogle kommuner, der kommer til at betale. Gentofte er den kommune, der kommer til at bidrage mest i forhold til kommunens størrelse. Vi har prøvet på ikke at kigge på partifarve, men set på, hvad der samlet giver mening i forhold til god velfærd i hele Danmark.

Ritzau / mk