Mens matchgruppe 3 er vokset med ikke mindre end 75 pct. i løbet af de seneste tre år, så er matchgruppe 1 og 2 kun vokset med 24 pct., viser tal fra Jobindsats.dk.
Der er flere årsager til, at den triste matchgruppe 3 vokser, skriver Ugebrevet A4. Dels ændrede VK-regeringen den måde, som matchgrupperne administreres, dels er statens system for refusion til kommunerne skruet sådan sammen, at det faktisk er en økonomisk fidus for kommunerne at stemple mennesker som uarbejdsdygtige og sende dem ned i matchgruppe 3, citeres Thomas Bredgaard, lektor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet, for.
Når borgere havner i matchgruppe 3, så skal kommunens sagsbehandlere ikke længere bruge tid og penge på at aktivere dem med kurser eller vejledning. Firkantet sagt er borgerne i matchgruppe 3 parkeret i passivitet på ubestemt tid, eller indtil en sagsbehandler synes, at der skal ske noget for dem. Borgere i matchgrupperne 1 og 2 derimod har kommunerne pligt til at ofre penge på at aktivere i bestemte perioder.
Jobcenterchef i Randers Ole Andersen taler åbent om, at kommunernes dårlige økonomi har indflydelse på hvordan ledige bliver 'matchet', som det hedder i fagsproget:
- De økonomiske incitamenter er skruet sådan sammen, at flere bliver sendt over i matchgruppe 3, hvor kommunens arbejde med dem er mindre omfattende.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.