- Den store interesse for Europan 10 vidner om, at de danske kommuner virkelig har sat arkitekturen på dagsordenen, og at der i landets kommuner er en lyst og vilje til at skabe de optimale rammer for liv i små såvel som store byer i hele landet”, siger Kent Martinussen, adm. direktør i Dansk Arkitektur Center.
Dansk synlighed i Europa
Europan har gennem de sidste 20 år været en unik international platform for viden, diskussion og udvikling af europæisk urbanitet for både unge arkitekter og europæiske byer. Konkurrencen fremhæver talentmassen blandt de unge, europæiske arkitekter og giver dem mulighed for at realisere deres idéer og visioner i konkrete opgaver.
Som en del af Europan mødes danske kommuner og unge, danske arkitekter til seminarer og workshops med internationale kolleger, hvor de udveksler viden på tværs af Europas grænser. Og de udenlandske arkitekters forslag til de danske konkurrencegrunde bidrager med nye vinkler på den måde, vi tænker og udvikler vores byer på i Danmark.
I Europan 9 var der stor interesse for de tre danske byggegrunde i Ørestad, Vejle og Herning, hvor ca. halvdelen af forslagene kom fra udenlandske arkitekter. I Ørestad vandt en spansk arkitekt, i Herning et dansk team af unge arkitekter, og selvom der ikke blev fundet nogen vinder i Vejle, arbejder kommunen sammen med alle teams bag de indkomne forlag om en ny løsning for grunden.
I hver Europan konkurrence arbejder op mod 2000 teams med forslag til konkurrencegrundene, hvilket i sig selv er nok til at skabe en hel by. Og denne gang forventes mindst lige så stor deltagelse.
Byen i et fælles europæisk perspektiv
For at give de deltagende byer og arkitekter mulighed for at anskue og diskutere deres lokale problemstillinger og udfordringer i et bredere internationalt perspektiv, opstiller Europan hvert år en række temaer, der afspejler aktuelle byudviklingsmæssige udfordringer fælles for den europæiske by. Desuden inddeles samtlige konkurrencegrunde i en række undergrupperinger. Det betyder, at byer i Danmark sættes i sammenhæng med andre byer i Europa i forhold til netop deres specifikke udfordringer og lokale problemstillinger. I Europan 10 er temaerne European Urbanity, Residential life; distance and proximity og Sustainability.
Rudkøbing
Her er en tredjedel af byen i konkurrence. Langeland Kommune deltager i Europan konkurrencen med havneområdet i Rudkøbing, hvor der skal skabes en sammenhængende og bæredygtig udviklingsplan for hele området. Langeland Kommune er med ca. 13.500 indbyggere en af landets mindste og står med sine helt egne problematikker som ø-samfund og landkommune. Kommunes konkurrenceoplæg er et tegn på, at man leder efter nye veje til at få sat gang i erhvervsliv og kultur.
Augustenborg
Sønderborg har sat sig selv på verdenskortet ved at få Frank Gehry til at udarbejde en masterplan for havnen. Kommunen deltager i Europan med havneområdet i Augustenborg, hvor der er mulighed for at skabe en ny identitet ovenpå en i forvejen markant historisk og landskabelig identitet, så der kommer mere liv til byen. Udfordringen er at binde det storslåede landskab ved vandet sammen med den eksisterende by og slottet.
København
Det er anden gang, Københavns Kommune og By og Havn deltager i Europan. Denne gang er det med ønske om nye ideer til en designstrategi for en konkurrencegrund i Nordhavn. I årene fremover skal Nordhavn omdannes fra industriel havn til et venligt og mangfoldigt bykvarter i tæt relation til vandet. Der er lagt op til utraditionelle og udfordrende ideer.
Århus
Lisbjerg nord for Århus skal over de næste årtier udvikle sig fra et lille landsbysamfund med 900 indbyggere til samlet at huse 25.000 indbyggere. Som led i realiseringen af visionen om, at Århus skal være en bæredygtig by, har kommunen valgt at benytte Europan konkurrencen til at efterspørge nye bæredygtige boligformer. Konkurrenceprojektet skal være et eksempelprojekt på bæredygtig byplanlægning både i funktions- og materialevalg. Byen efterlyser et byggeri, som er innovativt, markant og giver Århus arkitektonisk signalværdi.
Kolding
Kolding kommune er en af Danmarks førende energi- og klimabyer og blev i 2008 udnævnt til Energiby af Klima- og energiminister, Connie Hedegaard. Kommunen ønsker gennem Europan konkurrencen at få inspiration til et nyt moderne og energineutralt bykvarter på området for Kolding Stadion. Grunden skal udgøre en ny bykant på grænsen mellem landskab og historisk bymidte. Målet er at få et nyt byrum, som både understreger byens udviklingsmæssige, kreative og energimæssige visioner.
Den 28 og 29. januar er der mulighed for at møde de fem kommuner og høre mere om de fem konkurrencegrunde. Arrangementerne finder sted i København og Århus.
*Europan er støttet af Kulturministeriet og Akademisk Arkitektforening.
* Sekretariatet for Europan Denmark varetages af Dansk Arkitektur Center (DAC).
* Europan gennemføres i tæt samarbejde med Kunstakademiets Arkitektskole og Arkitektskolen i Århus.
Illustrationen er fra Augustenborg-projektet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.