Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Fagforeninger glade for "frikommuner i Rolls Royce-version"

Forsøg i syv kommuner er en positiv begyndelse på en nærhedsreform, men kalder også på ledelse, lyder kommentarer.

Mette Frederiksens udspil om, at syv danske kommuner skal have fuldstændig frihed på udvalgte velfærdsområder, bliver godt modtaget af to fagforeninger på det offentlige område.

FOA's formand Mona Striib lover at spille positivt med: 

- Det er rigtig godt at vende vanetænkningen ryggen og give ansatte og ledere friheden til at slippe deres faglighed fri. Vi ser gerne på, hvordan vi sætter tilliden i centrum ude på arbejdspladserne. Kontrol kan være nødvendig, men det er gennem tillid, at vi udvikler velfærden, siger Mona Striib.

Rolls Royce-model

Også Djøf kvitterer positivt for, at statsministeren "igen har bekræftet, at regeringen vil gøre op med overflødigt bureaukrati og arbejde med en nærhedsreform".

- Vi er glade for, at statsministeren i dag foreslår frikommuner i Rolls Royce-versionen. Det er et opsigtsvækkende forslag. Men det er den type forslag, der skal til, hvis vi for alvor skal lykkes med at slippe af med unødvendigt bureaukrati og skabe mere tillid, faglighed og arbejdsglæde i den offentlige sektor, siger Djøf-formand Henning Thiesen.

Både FOA og Djøf understreger, at statsministerens positive ord om nærhedsreform skal følges op med handling.

- Vi har ventet med spænding og en smule utålmodighed på, at regeringen tager hul på den nærhedsreform, som statsministeren lovede allerede i sin første åbningstale for et år siden. Nu satser vi på, at tiden er kommet, siger Mona Striib.

Står og falder med ledelse

Ledernes Hovedorganisation kalder det nye forsøg forfriskende. 

- Regeringens foreslåede forsøg er ambitiøst og rummer store muligheder. Det kan kun lykkes, hvis ledelse erstatter bureaukrati. Regulering og bureaukrati dækker ofte over mangel på reel ledelse. Regeringens foreslåede forsøg for syv kommuner åbner mulighed for at vedtage klare målsætninger, give lederne et klart ledelsesmandat og skabe et større, reelt ledelsesrum, siger formand Svend Askær.

Han mener, at offentlige ledere alt for længe har været bundet af proces- og dokumentationskrav og rigide regler.

- Derfor er det tiltrængt med nye rammer for, at lederne kan opnå og udøve deres ledelsesret. Hvis lederne får mulighed for at opfylde målene om en mere effektiv og velfungerende kommunal sektor, vil det kunne afskaffe flyttekasser af bureaukrati og regulering i alle landets kommuner, siger han.

ak