Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Fængsel for at opfordre til at angribe Rasmus Paludan

Et år og tre måneder for at have tilskyndet psykisk syg til knivangreb.
8. FEB 2021 16.33

En 41-årig mand skal i fængsel i et år og tre måneder for at have opfordret en psykisk syg mand til at angribe partistifter Rasmus Paludan med en kniv. Dommen er mandag eftermiddag afsagt ved Retten i Aarhus.

Manden, der førte kniven, er idømt psykiatrisk behandling på ubestemt tid. De to mænd er fundet skyldige i henholdsvis forsøg på grov vold og medvirken til samme, men frifundet for den mere alvorlige anklage om drabsforsøg.

Angrebsforsøget mod Rasmus Paludan fandt sted på grundlovsdag sidste år i det vestlige Aarhus. Den 53-årige mand banede sig vej gennem en politiafspærring og nærmede sig partilederen, indtil et politiskud i benet stoppede ham.

Retten vurderede, at mandens hensigt ikke var at slå Paludan ihjel, men at stikke og skade ham. Den 41-årige mand havde ved råd og dåd tilskyndet den 53-årige mand til angrebsforsøget, fandt retten. Han viste blandt andet et billede af partistifteren til den 53-årige og gav råd om, hvilken kniv han skulle vælge.

Skærpende at det var politisk motiveret

Den 53-årige har flere indlæggelser på psykiatrisk afdeling bag sig. Specialanklager Jesper Rubow mente på den baggrund, at den rette sanktion var en dom til psykiatrisk behandling, og det valgte retten at følge.

Anklageren krævede tre års fængsel til den 41-årige, fordi det var skærpende, at han havde forsøgt at orkestrere et angreb mod en "dansk politiker som led i hans ytringer i den offentlige debat". Det var ifølge anklageren endnu en skærpende omstændighed, at den 41-årige udnyttede den medtiltaltes stærke tro og psykiske sygdom.

De to mænd, der begge har libanesiske rødder, har familie i Danmark og boet her det meste af deres liv. Den 53-årige behandlingsdømte er ikke dansk statsborger, og i hans dom indgår udvisning af Danmark. Udvisningsafgørelsen vil blive anket til landsretten, mens den fængselsdømte udbad sig betænkningstid med hensyn til anke.

Ritzau