Forestil dig, at en del af kandidaterne til KV21 var udelukket fra at hænge valgplakater op eller udtale sig til den lokale avis eller tv-station.
Det er et lignende scenarie, der i valgkampen har fundet sted på Facebook, hvis man spørger specialist i digital, politisk kommunikation Benjamin Rud Elberth. Han har siden 2007 arbejdet med politiske kampagner, ved KV21 for kandidater fra Venstre, Socialdemokratiet og De Radikale, og han er utilfreds med Facebook. Det er en ulige kamp, mener han.
- Facebook giver kandidater mundkurv på, siger han med henvisning til, at flere af hans kandidater har stødt panden mod en mur, når de har forsøgt at blive godkendt som annoncør og efterfølgende er blevet mødt med et loft over, hvor mange penge, de må annoncere for per dag.
Facebook har nemlig ændret i opsætningen, så systemet er svært at navigere i, og kandidater oplever, at deres annoncer bliver afvist, uden at de ved hvorfor, eller at deres annoncekonto pludselig er blevet deaktiveret uden nogen forklaring.
Må maks annoncere for 325 kr.
Facebook tillader kun nogle kandidater at bruge op til 325 kr. om dagen på annoncering. Det giver i omegnen af 3.000 visninger i en given målgruppe. Men hvis en modkandidat derimod ikke er begrænset af et loft og måske bruger 10.000 kr., så er det umuligt at nå det samme antal mennesker. Og adgangen til at bruge penge på platformen er helt afgørende, siger Benjamin Rud Elberth.
- Facebook er en betalingskanal. Man kan ikke komme ud uden betaling.
- Det er stadig det bedste medie til at flytte stemmer udover det personlige møde, siger han.
Afvist uden forklaring
Digital redaktør for Dansk Folkeparti Chris Bjerknæs har også oplevet problemer med Facebook ved dette valg. Ifølge ham har 20-30 kandidater, der ellers er øvede i at bruge mediet til annoncering, haft udfordringer med at få deres annoncer igennem. Og ifølge ham virker godkendelsen vilkårlig.
- Sammenlignelige annoncer går igennem på nogle profiler, men ikke på andre, siger Chris Bjerknæs.
Det er bemærkelsesværdigt, mener han, og ærgrer sig især over, at kandidaterne er overladt til at gætte på, hvorfor deres annonce ikke bliver godkendt. Måske er der for meget tekst, måske er det geografiske område, de gerne vil ramme for småt, eller er det kan være noget med målgruppen.
- Måske først i tredje-fjerde hug, går den igennem. Det er bøvlet og tidskrævende, siger Chris Bjerknæs.
Svært at få lov at bruge penge
Han undrer sig over, at Facebook har gjort det så svært for kandidaterne at bruge penge.
- Der er sket noget med, hvor mange penge, man må bruge, og systemet er sværere at navigere i.
- Vi har kandidater i Roskilde, som har betalt for at få lavet fede videoer, som ikke har kunnet bruge penge på at få dem ud på Facebook, siger han.
Ifølge ham er det de kandidater, der ikke har særligt mange penge og som ikke er specielt gode til Facebook, der taber. Han mangler, at Facebook tager ansvar og forklarer, hvorfor fx en annonce ikke bliver godkendt, eller hvorfor en kandidat får karantæne, for uvisheden er svær at håndtere.
Der er sket en stramning i, hvad man må sige og ikke må sige, og at der er forskel på, hvad der var acceptabelt, for år tilbage og hvad der er acceptabelt i dag, oplever han. Derfor efterlyser han fælles spilleregler.
- Vi føler ikke, at det er en jagt på os, fordi vi er DF'ere - det er jeg overbevist om, at det ikke er. Vi hører det også fra andre partier, siger han.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.