Esbjerg-spildevand skal kunne bruges til power-to-X
Din Forsyning i Esbjerg arbejder sammen med Infrastructure Partners om et PtX-anlæg.
Foto: Jens Christian Top, Ritzau Scanpix

Din Forsyning undersøger:
Esbjerg-spildevand skal kunne bruges til power-to-X

I stedet for at bruge drikkevand, der skal være ultrarent, arbejdes der nu på at kunne udnytte renset spildevand til at omdanne grøn elektricitet til brint.

ESBJERG: Inden for de næste fem år forventes det, at mindst to store power-to-X anlæg vil etablere sig i Esbjerg-området. Power-to-X kræver store mængder vand, og derfor er Din Forsyning gået i gang med at undersøge, om renset spildevand kan bruges i stedet for grundvand, oplyser selskabet.

- Power-to-x kræver store mængder vand. Copenhagen Infrastructure Partners forventede anlæg i Esbjerg, Høst PtX, forventer at skulle bruge ca. 1,3 mio. m3 årligt med den nuværende planlagte produktion. Der er dog ikke tale om drikkevand, da vandet, der skal bruges i PtX, skal være ultrarent. I drikkevand findes der bl.a. en række naturlige salte og mineraler, der skal fjernes, før vandet kan bruges. Det betyder, at uanset om vi leverede vand i drikkevandskvalitet, så skulle det alligevel renses. Det fik os til at tænke i andre baner. For vand har vi nok af i Esbjerg. Men det er drikkevandsressourcen, der er begrænset, fortæller forretningsudviklingschef Claus A. Nielsen fra Din Forsyning.

Den umiddelbart mest oplagte løsning er, at DIN Forsyning leverer teknisk vand, som kan være grundvand, der er uegnet til drikkevand. Men renset spildevand kan være et andet alternativ. Og bliver det en realitet, vil det være vigtigt bidrag til at gøre fremtidens power-to-x-produktion mere bæredygtig.

Løber ikke tør for renset spildevand

- Renset spildevand har vi masser af. Og vi løber aldrig tør. Alene i Esbjerg udleder vi 15 mio. m3 årligt til havet. Renset spildevand skal tilmed ikke pumpes op af jorden, men findes allerede i vores kredsløb. En anden fordel ved at bruge renset spildevand er, at vi undgår at pumpe grundvand med salte og mineraler op af undergrunden, for derefter at rense det og lede restvandet med forhøjet koncentration af salte gennem renseanlægget til rensning, fortæller Claus A. Nielsen. 

Derfor har Din Forsyning indledt et samarbejde med NIRAS, der bl.a. er specialister indenfor avanceret vandbehandling. Formålet med samarbejdet er at undersøge, hvorvidt de store mængder spildevand kan indgå i power-to-x-produktionen.

Hos Esbjerg Kommune ser man meget positivt på de nye muligheder:

- Vores grundvand er en meget værdifuld, men også sårbar ressource, som vi i Esbjerg Kommune har meget fokus på at beskytte. Derfor betyder det meget, at vi har aktører, som fokuserer på at anvende andre ressourcer via innovative løsninger, som tilmed sparer på vandet og skåner vores natur. Tankegangen understreger, at Esbjergs status som en bæredygtig EnergiMetropol også handler om at udvikle nye bæredygtige energiløsninger, udtaler Jørgen Ahlquist (S), formand for Klima- & Miljøudvalget.

Power-to-x-anlægget Høst PtX forventes at være klar i 2026.

ka