En times ugentlig motion i arbejdstiden på vej i Tønder
12 minutters øvelser, en gåtur eller anden motion med kollegerne hver dag forbedrer helbredet og mindsker sygefraværet, viser forskning.
Foto: Anders Rye Skjoldjensen, Politiken/Ritzau Scanpix (arkiv)

En times ugentlig motion i arbejdstiden på vej i Tønder

Motion med kollegerne kan fungere på alle typer arbejdspladser, lyder det fra Hillerød, der var først med at indføre konceptet.
23. MAJ 2022 14.14

TØNDER / HILLERØD:  En times motion om ugen sammen med kollegerne. Det bliver fra efteråret hverdag for medarbejderne i fire-seks afdelinger i Tønder Kommune, og senere er planen at udbrede det til samtlige medarbejdere.

Kommunens økonomiudvalg har netop nikket ja til pilotprojektet, som udspringer af kommunens deltagelse i Bevæg Dig For Livet-partnerskabet, der forsøger at gøre alle danskere mere fysisk aktive. 

En stor undersøgelse viser, at manglende tid og træthed efter arbejde er de to primære årsager til, at folk bevæger sig for lidt. Det kan motion i arbejdstiden være en løsning på, og derfor vil kommunen gerne indgå partnerskaber med lokale virksomheder om at afprøve modellen. Men først vil man selv stifte bekendtskab med, hvordan det bedst organiseres, og hvad effekten er.

De indledende manøvrer i projektet er budgetteret til i omegnen af 50.000 kr. til timer til en projektmedarbejder og indkøb af rekvisitter.

Ifølge fagchef for sundhed, kultur og frivillighed Kia Fog Kristensen er det en investering i medarbejdernes sundhed, der er godt givet ud på lang sigt:

- Der er jo evidens, der viser, at det kan godt være, at man tager en time ud, men man bliver også mere effektiv på sit arbejde. Så den time, man mister, er ikke nødvendigvis en times arbejde, siger hun til JydskeVestkysten

På et spørgsmål fra avisen om, hvorfor skatteyderne overhovedet skal betale for de kommunalt ansattes motion, svarer borgmester Jørgen Popp Petersen (Slesvigsk Parti):

- Det skal de også kun, hvis vi er sikre på, at vi får noget ud af det. Det er et forsøg. Men der ligger sådan set dokumentation, der viser, at motion på arbejdspladsen er et rigtig godt initiativ.

Gode erfaringer i Hillerød

I efteråret 2019 indførte Hillerød som den første kommune i landet motion i arbejdstiden for samtlige ansatte. Her er erfaringerne gode, fortæller kommunaldirektør Erik Nygreen til DK Nyt. Dog med et lille forbehold:

- Det store coronaforbehold gælder også her. Vi har lagt vægt på, at motion er noget, man gør sammen, så det har været svært fra foråret 2020 til januar i år. Men siden da er det godt kommet i gang igen, siger han.

Han understreger, at der ikke er tale om, at medarbejderne kan tage en time i motionscenter midt i arbejdstiden.

- Grundtanken er, at det skal være fagligt og i fællesskab. Det handler om at bruge motion mod skavanker og træthed for at kunne trives fysisk og kollegialt. Det er i sig selv rigeligt grund for os, men vi ved som sagt også godt, at det får os til at arbejde mere effektivt. Signalet er, at det er i orden at bruge 12 minutter i den daglige arbejdstid på gå en tur sammen, lave gymnastik eller hvad det nu kan være. For at øge trivslen og fællesskabet. Og så giver det i øvrigt  mere effektivt arbejde, siger han.

Ifølge Erik Nygreen har det været nemmest at indføre på rådhuset, hvor mange mennesker sidder ned og trænger til at bevæge sig. Men de enkelte afdelinger har frihed til selv at vurdere, hvordan timen skal bruges, og også mange dagtilbud, skoler m.v. har meldt ind på ordningen.

- Vores medarbejdere arbejder mere end 130 forskellige steder, så det er forskelligt, hvad de gør. Men det er helt oplagt på de store arbejdspladser og hos de stillesiddende, det har bundfældet sig mest, men mange er kommet efter med deres måder at gøre det på, siger han.