dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
En OL-guldvinder og en borgmesterdatter blander sig i spids-opgør
Poul-Erik Høyer (V) forlod byrådet i Gribskov efter den sidste periode, men stiller sig nu til rådighed som borgmesterkandidat.
Foto: Christian Liliendahl, Ritzau Scanpix

Borgmesterkandidatopgør i både S og V trækker endnu flere til:
En OL-guldvinder og en borgmesterdatter blander sig i spids-opgør

Følg optakten til valg af spidskandidater til KV21 - i Gribskov, Vejen, Ishøj og så Kolding, hvor medlemmerne i Socialdemokratiet må til urafstemning.

Der er partier, hvor opbakningen til en siddende spids eller udpegningen af en efterfølger går glat, og så er der de steder, hvor vejen er mere kringlet. 

Der er flere eksempler på, at kandidatopgør i partiforeninger trækker endnu flere kandidater til, i første omgang i Venstre i Gribskov, som skal finde en afløser til Kim Valentin, efter at partiet i første omgang måtte gentage valget fra foråret på grund af unøjagtigheder i valghandlingen.

Her troede Bent Hansen ellers først, at han var ny spids, da han havde vundet over Peter Agerbo, Natasha Stenbo Enetoft og Michael Bruun. I sidste afstemningsrunde over byrådsfællen Enetoft. De to andre er ikke i byrådet i dag.

Nu fortæller Frederiksborg Amtsavis om endnu en kandidat. OL-guldvinder i badminton og nuværende præsident for Badminton World Federation, Poul-Erik Høyer, melder sig nu klar til endnu en runde med lokalpolitik. Han sad i byrådet fra 2010 frem til KV17, hvor han ikke stillede op, men er flyttet tilbage til kommunen efter nogle år i Singapore. Han stillede også op til EP14 uden at blive valgt.

I Vejen har Venstre også en uafklaret situation, hvor Egon Fræhr efter at have været borgmester siden 2002 ikke stiller op igen. Viceborgmester Morten Thorøe har efter mere end seks år i kommunalpolitik meldt sig klar som hans afløser. Og ifølge JydskeVestkysten er der yderligere to i spil:

Byrådsmedlemmerne Malene Kaisen Nielsen og Vagn Sørensen er på banen, den første er medlem af økonomiudvalget og næstformand i Udvalget for sundhed, kultur og fritid, den sidstnævnte har bred erfaring i Venstres organisatoriske bagland med formandsposter i både lokalforening, kommuneforeningen og Venstres hovedbestyrelse.

Tre stemmer for lidt

Ishøj er denne gang en socialdemokratisk balladekommune, idet den længstsiddende S-borgmester Ole Bjørstorp har fået kraftig modstand, fordi mange i partiet bakker op om udfordreren Merete Amdisen, efter hun blev afsat som gruppeformand. Uenighederne lokalt førte blandt andet til en vild generalforsamling på over otte timer med kampvalg på mange poster.

S-gruppen er her delt lige over med støtte til Bjørstorp og Amdisen, og senest er der så kommet en tredje kandidat til: Byrådsmedlem Annelise Madsen, som vil gå til valg på at få afsluttet fløjkrigen. Som Sydkysten beskriver det, hænger der i byrådssalen allerede et portræt af en Madsen, Per Madsen, der er Annelise Madsens far og var borgmester i 26 år, inden Bjørstorp kom til.

Tre kandidater har de lokale socialdemokrater også haft at vælge imellem i Kolding, hvor 101 medlemmer ifølge TV Syd mødte frem onsdag aften og skulle vælge en efterfølger til Christian Haugk. Filip Bekic fik 64 stemmer, Birgitte Munk Grunnet fik 34, mens der kun var tre stemmer til Elvis Comic, den eneste af de tre, der i dag sidder i byrådet.

Havde Bekic, der også er formand for fællesledelsen for S i Kolding, fået netop tre stemmer mere, var han blevet spids allerede nu, men efter reglerne var hans stemmetal ikke nok, og der skal nu en urafstemning til.

I Kolding er det ellers SF og Venstre, der trækker opmærksomheden. Villy Søvndal er nu SF-spids, og opgøret mellem tidligere minister Eva Kjer Hansen og den mere lokale kandidat, byrådsmedlem Jakob Ville, er uafklaret. Ville har fået borgmester Jørn Pedersens (V) støtte.