
SØNDERBORG: Gode klimaløsninger kan også være en eksportvare, og det er det lige nu, hvor Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen (S), og Realdanias adm. direktør, Jesper Nygård, sammen med KL gæster FN's klimatopmøde i Glasgow, COP26.
Og det er med ideer og tiltag som DK2020, som det er tilladt at kopiere. Klimakampen er nemlig en kamp på tid. forklarer Realdania-direktøren:
- Når det handler om klimaløsninger, så ophæves reglen om, at man ikke må kopiere fra andre - fordi klimakampen er en kamp, vi kæmper på tid. Her spiller byerne en absolut nøglerolle, fordi de i dag huser mere end halvdelen af verdens befolkning. Og byerne er i den grad stemplet ind på den grønne dagsorden - det er de danske kommuners klimaarbejde i vores projekt DK2020 et verdenshistorisk eksempel på.
Global rollemodel
Sønderborg var en af de kommuner, som var først med en færdig klimahandlingsplan. Derfor håber borgmesteren, at der kommer konkrete resultater med fra COP26.
- Det er netop samarbejdet mellem mange forskellige parter, der skaber de klimarigtige løsninger, og Sønderborg Kommune er derfor i dag en national og global rollemodel for bæredygtige modeller.
- Og ud over at gøre en indsats for klimaet gennem vores CO2-reduktion, har vi samtidig også skabt 900 grønne arbejdspladser i Sønderborg-området, siger Erik Lauritzen.
Sønderborg har bl.a. ProjectZero, der er et partnerskab mellem kommunen og det højteknologiske, lokale erhvervsliv om at bringe CO2-udledningen fra energiforbruget ned på nul allerede i 2029. Blandt de største indsatser i DK2020-projektet er Sønderborg Forsynings plan om at opsætte kystnære vindmøller.
Det kommunale Danmark er i front
KL er sammen med regionerne er en del af partnerskabet omkring DK2020. Og her er man også glad for det internationale perspektiv.
- Som det første land i verden har tæt på samtlige kommuner i Danmark sat de grønne ambitioner på et tårnhøjt niveau i et klimasamarbejde - og går nu efter at opfylde de ambitiøse mål i Parisaftalen, siger Laila Kildesgaard, direktør for klima i KL.
- Det kommunale Danmark går i den grad i front med historisk høje klimaambitioner. Klimaudfordringerne skal løses lokalt, for klima handler om velfærd, siger hun.
95 ud af landets 98 kommuner går efter at blive klimaneutrale senest i 2050 og er med i med DK2020, som altså nu bliver en kommunal eksportvare. Blandt andet Canada skulle efter sigende være interesseret i at implementere et lignende program.
Fakta
- Klimaprojektet DK2020 er startet af den filantropiske forening Realdania i 2019. Her fik i første omgang 20 kommuner mulighed for at afprøve internationale klimaværktøjer, brugt af megabyer som Los Angeles og London, og oversætte dem til en dansk, lokal klimaindsats. Siden er DK2020 vokset med KL og landets regioner som partnere og med i alt 94 kommuner. Derudover har Københavns Kommune som medlem af C40 allerede en færdig klimahandlingsplan.
- I DK2020 skal kommunerne lægge en plan, der viser vejen mod klimaneutralitet senest i 2050 - inden for kommunens geografiske område. Alle væsentlige kilder til drivhusgasudledning lokalt skal udpeges, og derefter skal der lægges en klar plan for, hvordan de håndteres. Klimahandlingsplanerne skal blandt andet se på områder som transport, landbrug, energi, bygninger, byudvikling og kommunens egne biler og ejendomme.
- Derudover skal klimahandlingsplanen komme med konkrete bud på, hvordan kommunen vil tilpasse sig klimaforandringer, inden planen til sidst bliver godkendt af det internationale bynetværk C40.
Kilde: Realdania
ibs
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.