DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
En af ud ti elever dumper i dansk og matematik
På 242 folkeskoler ud af 1084 består mere end ti pct. af eleverne ikke de to fag ved afgangsprøven
Foto: Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix

En af ud ti elever dumper i dansk og matematik

De, der dumper dansk og matematik, kan ikke komme på en ungdomsuddannelse. Det sker for 5.000 elever hvert år.
25. SEP 2020 6.30

Hvis skoleelever ikke kan bestå dansk og matematik til folkeskolens afgangsprøve, så vinker de farvel til en ungdomsuddannelse. Det er en realitet for næsten hver tiende altså for 5.000 unge mennesker hvert år.

Det viser en analyse fra Dansk Industri (DI), skriver Politiken torsdag.

- Hvis vi efterlader 5.000 mennesker hvert år på perronen, fordi de ikke er i stand til at bestå dansk og matematik til folkeskolens afgangseksamen, har vi altså et problem, siger Mette Fjord underdirektør i DI til Politiken.

Analysen viser også, at der er store kommunale forskelle på tallene.

I Langeland Kommune er det 21 pct. af eleverne, der ikke består de to fag, og kun to pct. i Hørsholm, skriver avisen.

- Isoleret set er det 242 folkeskoler ud af 1.084, hvor mere end ti pct. af eleverne ikke består de to fag ved afgangsprøven. Det er et problem for samfundet, siger Mette Fjord.

Ifølge Thomas Gyldal (S), der er formand for KL's Børne- og undervisningsudvalg, bliver det en bremseklods i forhold til elevernes videre vej i uddannelsessystemet.

- Det er ikke godt nok, at så mange elever ikke opnår 02 i dansk og matematik, siger han til avisen.

DI: Øremærk støtten

På finansloven 2020 aftalte man, at folkeskolen skal tilføres 275 mio. kr. i år og 400 mio. kr. næste år til flere lærere.

I den forbindelse foreslår DI at øremærke halvdelen af pengene til skoler med de største udfordringer, skriver Politiken.

Det mener Simon Calmar Andersen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet og leder af Trygfondens Børneforskningscenter, dog ikke nødvendigvis er løsningen.

Han har netop afsluttet en evaluering af den borgerlige regerings skolepulje, og konklusionen er, at effekterne er små og usikre, skriver Politiken.

Internationalt set ligger danske 15-årige bedre end gennemsnittet i de såkaldte Pisa-undersøgelser, som 79 lande medvirker i.

Ritzau