Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Ellemann-Jensen til Frederiksen: Brug for corona-genåbningsplan

Venstres formand savnede i Folketingets spørgetime svar fra regeringen om den videre genåbning af samfundet.
21. APR 2020 13.54
TEMA: Corona

Venstre fortsatte i tirsdagens spørgetime i Folketinget sin kritik af regeringens håndtering af genåbningen af samfundet i forbindelse med coronakrisen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og regeringen leverer meldinger i alle mulige retninger, sagde Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen, som savner en samlet og langsigtet plan fra regeringens side.

- Hverdagen er vendt op og ned for de fleste af os, og den fysiske afstand trækker store veksler på os alle. Venstres ambition er så hurtigt så muligt at få Danmark tilbage til situationen før corona. Det er her, jeg savner en plan for regeringen. Det skaber utryghed, at den ikke er der, sagde Jakob Ellemann-Jensen i spørgetimen.

Et år endnu?

Han henviser til, at direktør Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut har har sagt til Berlingske, at befolkningen muligvis skal regne med at holde fysisk afstand i mindst et år endnu.

- Kåre Mølbak siger, at der ikke er nogen, der ved, hvad den tidsmæssige rækkefølge bliver for forløbet. Vi kan maksimalt kigge et par måneder ud i fremtiden. Indtil der er en vaccine, så vil vi blive ved med at holde afstand, lød svaret fra Mette Frederiksen.

- Hvis der går tid, før vaccinen er der, så vil jeg opfordre til, at vi bruger mere tid på tale om, hvordan vi kan være sammen alligevel. For der er ikke nogen, der kan holde til at vente et år på at kramme deres far, som måske er syg, siger Mette Frederiksen.

Ellemann-Jensen og andre Venstre-topfolk har de seneste dage brugt begrebet 'zigzagkurs' om regeringens plan for genåbningen af samfundet. Det gentog han tirsdag i den første spørgetime, efter at coronaudbruddet lukkede Danmark delvist ned.

Plan i tre trin

Statsministeren slog fast, at regeringen følger den plan, som den hele tiden har haft.

- Den går ud på 1. At redde menneskeliv. 2. At sundhedsvæsnet kan håndtere den ubudne gæst, som corona er. 3. At vi holder hånden under virksomheder og beskæftigelse. De mål er uændrede.

- Jeg har fuld forståelse for, at alle gerne vil have en dato for, hvornår det her er forbi. Men det kan ingen give. Det, der påhviler os politikere, er at følge med i smittetrykket. Hvor mange har behov for behandling? Hvor mange har behov for intensiv behandling? Når alle de brikker ligger foran os, så kan vi i fællesskab tage stilling til fase to og den videre genåbning af Danmark. Det skal vi lave i fællesskab, sagde Mette Frederiksen.

Første fase af genåbningen begyndte efter påske. Den har blandt andet budt på åbning af vuggestuer, børnehaver, skoler samt liberale erhverv som eksempelvis frisører. Partilederne mødes torsdag til forhandlinger om den videre genåbning.

Ritzau