På hver femte folkeskole er eleverne dårligere, end de burde være, skriver Politiken på baggrund af tal fra tænketanken Cepos og Børne- og Undervisningsministeriet over en treårig periode frem til 2018/19.
- Jeg synes faktisk ikke, det er acceptabelt, at der er skoler, der ikke leverer det, de skal, siger undervisningsminister Pernille Rosenkranttz-Theil (S) til avisen. Hun understreger kommunernes handlepligt til at vurdere, hvordan der laves "turnaround" på en skole. Undervisningseffekten, der vurderes, er et udtryk for, hvordan eleverne klarer sig ved afgangsprøverne sammenlignet med, hvad der kunne forventes ud fra forældrenes baggrund. Effekten måles i karakterpoint, og her har altså 18 pct. af skolerne en negativ undervisningseffekt.
På 62 procent af skolerne klarer eleverne sig som forventet, og på 20 procent af skolerne klarer de sig signifikant bedre end forventet. Cepos' analyse lavet til Politiken viser også, at der er en vis sammenhæng mellem undervisningseffekten og trivslen. Skoler med en meget høj undervisningseffekt har typisk en høj trivsel, og skoler med en lav undervisningseffekt har typisk lav trivsel. Cepos-analyse om undervisningseffekt kan ses her.
cwa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.