Eksperter venter masser af corona til sommer: Smitten er udbredt
Livet skal jo leves, men sommerbegivenhederne vil helt klart bidrage til smittespredning, siger professor Hans Jørn Kolmos. (Arkivfoto).
Foto: Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix

Eksperter venter masser af corona til sommer: Smitten er udbredt

En ny variant giver stigende coronatal, og sommeren vil blive præget af en del smittede, mener professor. Statsministeren indkalder til pressemøde onsdag formiddag.
22. JUN 2022 6.45

TEMA: Corona

Forestillingen om en stort set coronafri sommer er nu bristet. Men heldigvis er der ikke så mange alvorligt syge.

Sådan lyder det fra professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos, mens smittetallene stiger, og omikron-undervarianten BA.5 vinder frem.

- Vi ser en meget udbredt smitte i øjeblikket. Man har normalt sagt, at sommeren er mere eller mindre coronafri. Men det er den altså ikke i år, siger han.

Den smitsomme BA.5- variant udgør nu over 50 procent af tilfældene i Danmark og er dominerende.

En sommersygdom

Kontakttallet generelt for corona beregnes til 1,1. Dermed giver 10 personer gennemsnitligt smitten videre til 11.

- Vi må erkende, at det her er blevet en sommersygdom - en sommerinfluenza - men til gengæld bliver folk ikke så voldsomt syge af det, påpeger Kolmos.

I de daglige coronasmittetal tirsdag var der 2141 bekræftede tilfælde blandt 10.428 PCR-prøver. Seks personer ligger på intensiv.

Lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet Viggo Andreasen mener også, at en hel del vil blive smittet. Men smittebilledet er behæftet med noget usikkerhed.

- BA.5 er dygtigere til at undgå vores immunbeskyttelse, så en meget stor del af befolkningen kan blive smittet med varianten. Men det er svært helt at bedømme, hvor mange der er smittede aktuelt, da vi ikke tester så meget, siger han.

Coronahåndteringen de næste måneder

Onsdag holder Statsministeriet pressemøde om de kommende måneders coronahåndtering. Det ventes ifølge Ritzaus oplysninger både at handle om vaccinations- og testplaner.

Sundhedsminister Magnus Heunicke har tidligere sagt til DR, at det "overhovedet ikke er på tale", at der skal indføres restriktioner over sommeren.

I forlængelse heraf mener Hans Jørn Kolmos ikke, at folk skal på tage på festivaler, flyrejser og andet med dårlig samvittighed.  

- Livet skal jo leves, men sommerbegivenhederne vil helt klart bidrage til smittespredning. Vi kan nok ikke undgå, at det her virus spreder sig i samfundet, men de, der tager på festival, er trods alt yngre individer, siger Kolmos.

Man bør reagere, hvis man har symptomer og for eksempel skal ses med ældre, mener han og påpeger, at det under alle omstændigheder er vigtigt at huske hygiejnen.

Krav fra opposition og støtteparti

Venstre vil forlange, at der ligger en plan for både vaccination af ældre og sundhedsvæsenets beredskab senere onsdag, hvor Statsministeriet har indkaldt til pressemøde om coronasituationen. Det siger sundhedsordfører Martin Geertsen (V) onsdag morgen.

- Det ville være dybt ulykkeligt og en uacceptabelt situation, hvis Danmark igen bliver lukket ned, og vi skal have epidemilov, og der skal udbetales hjælpepakker på grund af få hundrede patienter, siger han.

Hos Enhedslisten er forventningerne også, at der kommer en plan for efterårets coronastrategi. Ifølge sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL) kunne den plan handle om test, opsporing og vaccination, men også muligheden for at sætte ind lokalt, hvis der ses en stigning i smitten.

- Vi vil undgå at stå i en situation med restriktioner og nedlukninger, og det handler om at tage det i opløbet, siger Hvelplund onsdag morgen.

Ritzau