Eksperter kritiserer mørklægning af priser i kommunale kontrakter

KORT NYT30. MAJ 2022 14.22

LYNGBY-TAARBÆK: Lyngby-Taarbæk Kommune brugte sidste år knap 1,2 mia. kr. på eksterne leverandører, men mange af priserne i kontrakterne med leverandørerne er undtaget for aktindsigt. Ugeavisen Det Grønne Område har forsøgt at få oplyst, hvor stor en del af kommunens kontrakter, der ikke kan gives aktindsigt i, men på grund af omfanget blev det afvist. De mørklagte kontrakter i kommuner som Lyngby-Taarbæk møder kritik fra flere eksperter, som avisen har talt med. 

- Private virksomheder har en klar interesse i et uklart marked, og derfor er det næsten givet, at virksomhederne vil være imod åbenhed. Modhensynet om dels åbenhed dels øget konkurrence tillægges minimal vægt ved at spørge virksomheden. Udsagnet fra virksomheden giver kun mening, hvis deres priser er meget høje. Hvis de er billige – eller billigst – er der jo ingen fare for at miste opgaver, siger kommunalforsker Roger Buch. 

En af de eksperter, som Det Grønne Område har talt med, foreslår at tilføje krav til åbenhed om priser i udbudsmateriale. I Lyngby-Taarbæk frygter borgmester Sofia Osmani (K) dog, at kommunen vil få færre tilbud fra leverandører, hvis man går enegang og indfører krav om åbenhed om priser. 

amp