DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Ejendomsskat kommer retur i pjat-beløb

Ingen bagatelgrænse for hvor små beløb, kommunerne skal betale tilbage til de 107.000 husejere - i Aarhus ned til 2,96 kr.
9. DEC 2011 11.00

Af Knud Abildtrup

AARHUS:
'Jeg har fået ejendomsskat tilbage. Prøv at gætte hvor meget - 2,96 kr. Og min kone har fået det samme!'

Sådan fortalte en husejer i Aarhus Kommune til dknyt kort efter, at kommunerne er begyndt den helt store tilbagebetalingsmanøvre til husejere med nybyggede eller på anden vis nyopståede boliger efter ca. 2001.

Men opererer det offentlige slet ikke med en bagatelgrænse i beløbsstørrelser? I denne tid hvor borgerne helst skal lade være med at henvende sig på kommunen - med mindre det er digitalt, og hvor der for alvor gåes efter, hvor overflødig administration kan fjernes, kan det så passe, at ansatte bruger kræfter på at administrere så små beløb ud til borgerne?

- Ja, der er ingen bagatelgrænse, bekræfter ekspeditionssekretær Otto Schmidt fra ejendomsadministrationen i Aarhus og lægger ikke skjul på, at han personligt finder, at det skriger til himlen at skulle tilbagebetale beløb i den størelse - med papir, kuvert, overførsel og det hele:

- Jeg har selv set beløb på 2,46 kr., og der er mange småbeløb. I Aarhus skal omkring 4700 husejere ud af samtlige 92.000 have et eller andet beløb tilbage - i gennemsnit omkring 10.000 kr., men der tæller helt store beløb på 750.000 til et enkelt boligselskab så i den anden retning.

Kræver lov
- Mig bekendt var det Indenrigsministeriet, der ikke ville være med til en bagatelgrænse, men prøv at spørge i KL, lyder det fra Otto Schmidt, der efter nytår skal i gang med en ny kørsel på omkring 2700 husejere, der skal have store - og små - beløb retur.

Fra KL's økonomiske sekretariat har fuldmægtig Jane Møller Pedersen ingen kommentarer til sagen og heller ingen holdning til, om en bagatelgrænse ville være en god idé.

Fra kommunaløkonomisk kontor i Økonomi- og Indenrigsministeriet fortæller Søren Hansen Thomsen, at spørgsmålet om en bagatelgrænse har været drøftet, men heller ikke mere:

- Vi kunne ikke indføre en beløbsmæssig grænse administrativt, for lovgivningen giver ikke mulighed for det.

I alt skal kommunerne slippe 536 mio. kr. til 107.000 borgere, der har betalt for meget i ejendomsskat - og staten refunderer kommunerne beløbet.


Læserne er velkomne til at komme med forslag til, hvor en fornuftig bagatelgrænse kunne lægges - og komme med bidrag fra andre offentlige sagsområder. Brug Kommentér-linket herunder.