DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Egedal opgiver at forlænge forældres farvel ved lågen
Da børnene i foråret skulle tilbage i daginstitution efter nedlukningen, blev der adgang forbudt for forældrene inden for lågen.
Foto: Mads Jensen, Ritzau Scanpix

Egedal opgiver at forlænge forældres farvel ved lågen

Selvom ledere landet over er glade for, at forældre under corona ikke kommer indenfor, dropper Egedal at gøre ordningen permanent.
13. JAN 2021 13.45

EGEDAL: Der bliver alligevel ikke nogen permanent regel om, at forældre i Egedal skal aflevere og hente deres børn ved indgangen til daginstitutionen i stedet for at gå med indenfor, heller ikke når engang covid-19 er fortid.

Det besluttede kommunens familieudvalg ellers i oktober på baggrund af erfaringerne fra corona-genåbningen. Men protester fra forældrene fik tirsdag udvalget til at slå bak efter indstilling fra forvaltningen, fremgår det af et referat fra mødet.

Begrundelsen for den oprindelige beslutning var, at afskeden ved lågen havde vist sig at give mere ro og sammenhæng i institutionerne. 

Mere trygge

Samme erfaring har ledere af daginstitutioner landet over gjort sig, fremgår det af en Vive-rapport fra 23. august.

Den indsamlede erfaringer fra den periode i foråret, da børnene vendte tilbage i daginstitutionerne efter nedlukning til en ny hverdag med håndvask, udeliv og mindre grupper. Og altså også med afsked med far og mor ved indgangen.

110 børnehaveledere blev spurgt, og blandt dem var oplevelsen, at børnene var mere trygge og havde nemmere ved at blive afleveret ved lågen eller på legepladsen, end når forældrene gik med helt ind. Desuden gav de nye rutiner færre forstyrrelser for de øvrige børn og voksne.

Også en BUPL-undersøgelse i august viste, at mange pædagoger oplevede mere ro og nemmere afsked med far og mor, når børnene skulle sige farvel ved indgangen.

- Der er færre børn, der er triste i afleveringssituationer, fordi de ved, at det er sådan, det er, svarede fx en pædagog.

Forældre med i diskussion

Nogle pædagoger oplevede dog også, at aflevering ved indgangen gav et dårligere forældresamarbejde, når den eneste kontakt foregik hen over lågen.

Og det var lige præcis det problem, som gav bekymringer blandt forældre i Egedal. De ønskede mere tid til lokal inddragelse af forældrene, før noget blev ændret, og det får de nu. 

Udvalget besluttede at lave erfaringsopsamling lokalt i daginstitutionerne med fokus på at sikre ro og sammenhæng, og disse erfaringer skal så drøftes mellem familieudvalget og områdebestyrelserne sidst på foråret.

Udover afskeden ved lågen havde udvalget også foreslået, at forældrene løbende skal melde pasningsbehov ind. Også dette forslag er udskudt indtil videre.