Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Digitaliseringen er ikke skurken

En ung med svækket samfundsforståelse vil ikke nødvendigvis få mere ud af at møde en ansat i Borgerservice, end ved at klikke sig frem gennem en digitaliseret tast-selv-service
19. APR 2012 11.00

Den tiltagende digitalisering af samfundet er ikke årsag til en svækket samfundsforståelse blandt landets unge. Det mener Ph.d.-studerende Mette Wichmand ifølge vejle.lokalavisen.dk.

Hun forsker blandt andet i computerspil og de demokratiserende og engagerende effekter, computerspil kan have på deres spillere. Hun samarbejder med Trekantområdet Danmark om denne forskning.

I sidste uge skrev Lokalavisen Budstikken om Vejles kommunaldirektør, Niels Ågesen, og indenrigsminister Margrethe Vestager, der begge ser en risiko for, at samfundets digitalisering kan give borgerne skyklapper på, så deres forståelse af samfundets sammenhænge svækkes. Hvilket i sidste ende vil føre til et svækket samfundssind. En udvikling, Niels Ågesen som kommunaldirektør ser en stor fare ved, men som Margrethe Vestager dog ser flere muligheder for at rette op.

Men Mette Wichmand mener, at de to er galt på den.
- Jeg vil rose dem begge for at tage sagen alvorligt. Men jeg mener, at de blander to ting sammen, siger hun til vejle.lokalavisen.dk.

Forstår ikke

I den seneste tid har flere medier debateret, om samfundsforståelsen er ved at gå fløjten. Især blandt de yngre generationer.

- Det er der muligvis noget om. Men, at folk ikke forstår samfundets sammenhænge, er én ting. Digitaliseringen er en anden, siger Mette Wichmand. Hun peger på, at en ung med svækket samfundsforståelse, ikke nødvendigvis ville få mere ud af at møde en ansat i Borgerservice, end ved at klikke sig frem gennem en digitaliseret tast-selv-service.

- Den personlige betjening er ikke nødvendigvis mere udviklende for samfundsforståelsen, end den digitaliserede kontaktflade er. Derfor er det forkert at give digitaliseringen skyld for en generelt svækket samfundsforståelse, siger hun.

Gennem sin forskning har Mette Wichmand mødt flere systemer og computerspil, der fremmer samfundsforståelsen. Både på det generelle plan, hvor man skal forstå sammenhængen mellem f.eks. skattebetaling og boligstøtte. Men også på det mere personlige plan, hvor evnen til empati på tværs af samfundsskel udvikles.

- Det kan lade sig gøre, at bruge den digitale kontaktflade til at udvikle og fremme samfundsforståelsen. Men man skal selvfølgelig vide, hvordan det gøres. Og man skal tage opgaven alvorligt, siger hun.


Foto: Colourbox